Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Tradicionalna, šesta po redu, smotra župnih zborova otoka Brača održana je jučer u župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima u organizaciji Bračkoga dekanata.

 
Cilj te smotre crkvenih zborova je njegovanje liturgijskoga pjevanja i tradicijske liturgijske glazbene baštine otoka. Smotra bračkih zborova upriličena je u postirskoj župi uz godišnju proslavu zavjetne svetkovine sv. Josipa koju slavi tamošnji Božji puk. Ratne 1944. godine s otoka je brodom na put u nepoznato odvedeno 336 odraslih muškaraca, starijih od 10 godina. Po svemu sudeći, trebali su završiti u nekome od ratnih logora. Kroz dvije godine većina ih se, osim šestero stradalih na putu, vratilo svojim obiteljima. Vjerni narod tada se utekao u zagovor sv. Josipu u tim teškim trenutcima. Događaj njihova povratka na otok postirski Božji puk pripisao je upravo čudesnome zagovoru sv. Josipa, te od tada do danas sv. Josip u toj župi Bračkoga dekanata ima posebno značenje. Tim povodom župljani su u znak tadašnjemu zavjetu podignuli 2011. godine svečevu crkvu na predjelu Glavica.

"Molimo za naše obitelji, za naše očeve i majke, naš dom i Domovinu da nas prati zagovor sv. Josipa. Neka ova večer bude doprinos slavlju sv. Josipa, a Bogu na čast", poručila je voditeljica smotre Hani Čargo, najavljujući večernji koncert u crkvi Sv. Ivana Krstitelja.

Smotru je u nazočnosti brojnih posjetitelja otvorio zbor Karmel iz domaće župe pod ravnanjem Margarete Vukojević i uz orguljsku pratnju Marina Čarge. Zbor je nastupio s pjesmama "Proslavit će se Krist" i "Svrši stopi moje". Pučki pjevači iz Dola, poznati po njegovanju izvornoga pučkoga crkvenog pjevanja, nastupili su s velikotjednim napjevom "Prosti moj, Bože" i "Isuse, ufanje naše".

Iz Sumartina, župe povjerene na upravljanje franjevcima splitske provincije Presvetoga Otkupitelja, nastupio je crkveni zbor pod ravnanjem Sofije Borojević, izvevši pjesme "Tebi pjevam" i "Hvalite, Gospoda".

Zbor Sv. Cecilije iz gradske župe sv. Petra u Supetru, predvođen s. Dominikom Šašo, nastupio je s pjesmom "Panis angelicus", dok su izvedbu pjesme "Krasni daru neba" ritmički pratila supetarska djeca s crvenim ružama u rukama.Pod ravnanjem s. Alberte Maslać nastupio je zbor iz Nerežišća koji je izveo pjesme "Isus Krist, kruh za život svijeta" i "Uzmi kruh".

Zbor Sv. Cecilije iz Milne otpjevao je pod ravnanjem s. Robertine Šašo "Sveti oče, Josipe" i "Ecce quomodo moritur iustus".

Iz župe Krista Kralja u Selcima izvedbama "Prosti moj, Bože" i "O, Zvijezdo mora" predstavio se crkveni zbor koji je vodila s. Marija Kruna Grgat.

Debitanti na šestoj smotri zborova bili su svećenici Bračkoga dekanata. Njihov je oktet pod ravnanjem Milana Šarića nastupio s pjesmom "Divnoj dakle", maestra Šime Marovića i dobio pritom najveći pljesak okupljene publike.

Iz župa Sutivan i Mirca zbor je otpjevao "Tamo će pravda zagrliti mir" i "O biči preljuti", kojim je ravnala s. Bernardica Čalo.

Pjesmama "S rajskih visina" i "Pelikane nježni, Spasitelju moj" publiku je počastio veliki crkveni zbor Sv. Jeronima iz Pučišća kojim je ravnao Marko Bauk.

Na kraju su nastupili crkveni zborovi iz Bola pod vodstvom dominikanca fr. Mladena Folnovića i župe Sv. Nikole iz Gornjega Humca, predvođen Markom Baukom.

U završnoj riječi dekan Bračkoga dekanata supetarski župnik Toni Plenković izrazio je radost zbog smotre crkvenih zborova otoka Brača. Poručio je kako je smotra bračkih zborova jedan od najljepših događaja na otoku. Prije završne zajedničke pjesme udruženih crkvenih zborova, zahvalio je sudionicima na njihovu nastupu i redovitome pjevanju u župnim zajednicama.

Druženje sudionika nastavljeno je u velikoj dvorani obližnjega pastoralnoga centra Sv. Josip.


Snimka sa prošlogodišnje smotre u Bolu

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.