Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Više od 200 natjecatelja iz desetak europskih zemalja natjecalo se na drugom cross country maratonu Uvati vitar. Slavili su Slovenac Boštjan Hribovšek i biciklistica iz Bosne i Hercegovine Lejla Tanović.

 

 

 

Fenomenalno drugo izdanje cross country maratona Uvati vitar održano je ovog vikenda na našem otoku. Više od 200 natjecatelja iz desetak europskih zemalja, izvrsna trasa Epic staze od 105 kilometara i pravo mediteransko vrijeme oduševili su sve koji su odlučili provjeriti koliko je Brač zaista bike friendly destinacija.

Najduža trasa bila je pravi izazov, start i cilj bili su na rivi u Sutivanu, a išla je kroz srce otoka Brača, sve do najviše točke otoka Vidove gore iznad Bola.
Ljepote otoka najmanje je, pretpostavljamo, gledao pobjednik Slovenac Boštjan Hribovšek, član Calcit Teama. Najbolji Hrvat, Filip Turk iz samoborskog BBK Šišmiš pokleknuo je tek u posljednja tri kilometra i zauzeo drugo mjesto.

Na istoj trasi kod biciklistica najbrža je bila Lejla Tanović, članica SMF Teama iz susjedne BiH.

Epic utrka bodovala se za svjetske UCI bodove, no vozilo se još nekoliko kraćih utrka od 37 i 21 kilometra, a u nedjelju posljednjeg dana manifestacije se u parku u Sutivanu vozilo i nekoliko dječjih utrka u organizaciji Aldura sporta pa su doslovce svi koji znaju održavati ravnotežu na dva kotača mogli pronaći nešto za sebe ovog vikenda na Braču.

A nakon što su ljepote Sutivana i Brača otkrili brojni gosti rekreativci, već drugo izdanje utrke oduševilo je i naše najbolje brdske bicikliste te strane profesionalce. Uvati vitar je uz Kamenjak Rocky Trail i Valamar Terru Magicu, jedan od tri XC maratona u hrvatskom kupu s UCI kategorijom, no iako najmlađa utrka, već sad postaje sve omiljenija među sudionicima i gostima.

U Sutivanu se cijelog vikenda tražio krevet više, a organizatori BK Grma i BK Spalatum ponosno ističu kako je ovogodišnja utrka dvostruko veća i bogatija od premijere 2016. Pitanje je što će biti sljedeća?

Naravno, biciklizam u Sutivanu nije novotarija. Festival Vanka Regule je tokom svojih petnaestak izdanja redovito imao biciklističke discipline. Samo se umjesto XC maratona češće vozio dual slalom, freeride po stivanskim skalama ili inače nepostojeći „killer terrain sprint“.

Isti ljudi, zajedno s mlađim otočkim snagama pokrenuli su i Uvati vitar, a da osim sportskog imaju i smisla za humor pokazuje i utrka za djecu nazvana „Park je moj.“

 

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.