Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Uz stari sportski poklič  „Zoga!“ (Igraj!), u Nerežišćima je održana bračka „Noć muzeja“.

 

 Čakavskom pjesmom Nenada Kuščevića „Pri i sad“, u Galeriji „Nerežišća“ otvorena je izložba o povijesti športa na otoku Braču i igri loptanja dlanom koja se već u ranom srednjem vijeku igrala u mnogim dalmatinskim gradovima, a na Braču je poznata kao balun o ruke. Iskusni Miro Harašić – Gobre posjetitelje je upoznao s pravilima ove igre, svojevrsne preteče tenisa,  a dugogodišnji igrač Ivan Franulić - Boje demonstrirao je izradu baluna  - loptice koja se šije od komada kože i puni s kostrijeti. Nerežišća su jedno od rijetkih mjesta gdje se sačuvala ova tradicija, a u „Noći muzeja“ okupile su se ekipe „storih“ i „mlodih“ igrača baluna o ruke i odigrale utakmicu na trgu, preko krova jedinstvene crkvice  sv. Petra iz 14. stoljeća, na kojoj raste minijaturni bor star preko dvjesto godina.

U revijalnoj disciplini potezanja konopa snage su odmjerili predstavnici grada Supetra i bračkih općina Sutivan, Postira, Pučišća i Nerežišća , predvođeni svojim načelnicima i gradonačelnicom, a pobjedu su odnijeli „teškaši“ iz Sutivana. U dvorani „Hrvatskog doma“, uz mentorstvo mladih trenerica Žane Garafulić i Mirne Dubravčić, održano je natjecanje najmlađih u tradicionalnim dječjim igrama - trci s krumpirom u žlici, skakanju u vrići, karijoli …Učenici Srednje škole Bol sa svojom profesoricom Adom Seferagić održali su prezentaciju „3 igre prohujalog vremena ili kako pobijediti mobitel“ i pokazali kako se igraju pike-pake, otimanje poja i tuja, a plesači „Bračkog folklornog društva Ciciljona“  podučavali su posjetitelje plesnim koracima tradicionalnih bračkih plesova. „Noć muzeja“ nastavila se uz ples i glazbu uživo, čaj, bračko vino i izvrsne domaće kolače koje su pripremile vrijedne žene iz Nerežišća, Donjega Humca i Dračevice. 

Organizator „Noći muzeja“ Centar za kulturu Brač od srca zahvaljuje:

načelniku Općine Nerežišća Svemiru Obilinoviću i ekipi nerežiških komunalaca, direktoru TZ Grada Supetra Ivi Cvitaniću,  Miru Harašiću - Gobri, Ivanu Franuliću – Boji, Žani Garafulić, Mirni Dubravčić,  Nenadu Kuščeviću, Jošku i Andru Nigoeviću, svim nerežiškim igračima baluna o ruke, Dubravki Menjak, Ireni Caglević, Doreli Kuzmanić, Ines Damjanović, Tončici Rendić, Giti Dragičević, Adi Seferagić, Janji Damjanović, Deanu Brtičeviću i Hrvatskoj pošti, Bračkom folklornom društvu „Ciciljona“;  gradonačelnici Grada Supetra Ivani Marković, načelniku Općine Pučišća Marinu Kaštelanu, načelniku Općine Sutivan Ranku Blaževiću, načelniku Općine Postira Siniši Maroviću i njihovim ekipama u potezanju konopa, vinarskim obiteljima Senjković, Franulić Strigo i Bezmalinović Jenaro, Tinu Jerčiću, Davidu Jurunu, Đaniju Nigoeviću, Alenu Dimiću, genijalnim kolačaricama iz Nerežišća, Donjega Humca i  Dračevice , djeci i roditeljima  sudionicima igara i svim posjetiteljima bračke „Noći muzeja 2018.“

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.