brac online

Prof. dr. sc. Daniel Denegri održat će u srijedu, 22. kolovoza u 21 sat u Galeriji Ivan Rendić u Supetru predavanje na temu "Protok vremena" i "Razvoj znanstvene misli".

 

Prof. dr. sc. Daniel Denegri je istaknuti hrvatski fizičar. Područja njegova znanstvenoga interesa i istraživanja su brojna, a glavno područje je fizika elementarnih čestica. 1979. godine uključen je u CERN-ov eksperiment UA 1 pokrenut za opažanje čestica W i Z bozona tzv. slabih sila, čime su postavljeni temelji moderne fizike podatomskih, elementarnih čestica.

Tijekom boravka u SAD-u i prvih godina u Saclayu, profesor Denegri je iz podataka dobivenih u Brookhavenu, CERN-u i Serpuhovu proučavao mehanizme Kaon-nukleon reakcija. O njegovoj kvaliteti i sposobnosti govori i to da je 1983. godine bio član najužeg tima koji je otkrio postojanje čestica W i Z, čime su postavljeni temelji moderne fizike podatomskih čestica. Valja naglasiti da su voditelji projekta Carlo Rubbia i Simon van der Meer sljedeće su godine za to podijelili Nobelovu nagradu za fiziku. Doprinos prof. Denegria bila je konstrukcija kalorimetrijskog detektora čestica i uvođenje novog postupka odvajanja rijetkih događaja koji su ih zanimali od složenog pozadinskog mnoštva. Bio je član tima koji je otkrio top kvark, jednu od osnovnih jedinica Standardnog modela.

Član je više međunarodnih stručnih odbora i odnedavno dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Poradi iznimnog znanstvenog doprinosa više je puta nagrađivan. Autor je preko 170 znanstvenih radova, suradnik brojnih stručnih časopisa. 

Predavanja u Supetru već su postala tradicija i svake godine izazivaju ogromno zanimanje posjetitelja.

 

 

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.