Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Inicijativa Pokret otoka - platforma za održivi i odgovoran razvoj hrvatskih otoka poziva sve zainteresirane na javnu tribinu “Jesu li naše plaže i luke stvarno naše?” koje će se održati ove nedjelje, 28. svibnja 2017. u Splitu u Kinoteci Zlatna vrata od 16 do 18 sati koju organizira Centar za mirovne studije u suradnji sa inicijativom Za Zlatni Rat i Pokretom otoka.

 

 

Cilj tribine je na jednom mjestu okupiti otočane koji se suočavaju sa sličnim problemima proizašlih iz štetnosti Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te Zakona o koncesijama, te stručnjake koji se ovom tematikom bave posljednjih nekoliko godina. Navedeni Zakoni napisani su u suprotnosti s održivim razvojem otoka i na štetu otočana i lokalnih zajednica jer ne omogućavaju otočanima i lokalnim samoupravama da budu konkurentni u utrci za upravljanjem njihovim javnim dobrima te su kriteriji odobravanja koncesija diskutabilni i diskriminirajući prema lokalnim zajednicama. Pojedine stavke Zakona nisu detaljno određene i ostavljaju prostor za manipulaciju i netransparetnost prilikom donošenja odluka. Ova tribina je prilika da otočani zajedno glasno i jasno iskažu svoje nezadovoljstvo, ali i svoje prijedloge kojima bi dugoročno spriječili štetnost ovih Zakona i osigurali da upravljanje otočnim bogatstvima, poput plaža i morskih luka, bude u rukama otočana koji na otoku žive i rade cijelu godinu. Osim navedenog neophodno je definiranje reinvestiranja dobiti od izdanih koncesija u područja od kojih je profit i ostvaren te utvrđivanje transparentnih i odgovornih modela upravljanja javnim dobrima.

Na tribini će kao predstavnici konkretnih otočnih situacija gostovati predstavnici Raba (Damir Pijaža-Mikelić, NL Ostanak), Paga (Ante Dabo, gradonačelnik Novalje) i Brača (Josip Bačić, inicijativa Za zlatni rat), dok će im se sa strane predlagatelja rješenja pridružiti stručnjaci iz Zagreba (Sandra Benčić, CMS), Splita (Marko Bertolino) i Dubrovnika (Inicijativa Grad je naš).

 

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.