Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Inicijativa Pokret otoka - platforma za održivi i odgovoran razvoj hrvatskih otoka poziva sve zainteresirane na javnu tribinu “Jesu li naše plaže i luke stvarno naše?” koje će se održati ove nedjelje, 28. svibnja 2017. u Splitu u Kinoteci Zlatna vrata od 16 do 18 sati koju organizira Centar za mirovne studije u suradnji sa inicijativom Za Zlatni Rat i Pokretom otoka.

 

 

Cilj tribine je na jednom mjestu okupiti otočane koji se suočavaju sa sličnim problemima proizašlih iz štetnosti Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te Zakona o koncesijama, te stručnjake koji se ovom tematikom bave posljednjih nekoliko godina. Navedeni Zakoni napisani su u suprotnosti s održivim razvojem otoka i na štetu otočana i lokalnih zajednica jer ne omogućavaju otočanima i lokalnim samoupravama da budu konkurentni u utrci za upravljanjem njihovim javnim dobrima te su kriteriji odobravanja koncesija diskutabilni i diskriminirajući prema lokalnim zajednicama. Pojedine stavke Zakona nisu detaljno određene i ostavljaju prostor za manipulaciju i netransparetnost prilikom donošenja odluka. Ova tribina je prilika da otočani zajedno glasno i jasno iskažu svoje nezadovoljstvo, ali i svoje prijedloge kojima bi dugoročno spriječili štetnost ovih Zakona i osigurali da upravljanje otočnim bogatstvima, poput plaža i morskih luka, bude u rukama otočana koji na otoku žive i rade cijelu godinu. Osim navedenog neophodno je definiranje reinvestiranja dobiti od izdanih koncesija u područja od kojih je profit i ostvaren te utvrđivanje transparentnih i odgovornih modela upravljanja javnim dobrima.

Na tribini će kao predstavnici konkretnih otočnih situacija gostovati predstavnici Raba (Damir Pijaža-Mikelić, NL Ostanak), Paga (Ante Dabo, gradonačelnik Novalje) i Brača (Josip Bačić, inicijativa Za zlatni rat), dok će im se sa strane predlagatelja rješenja pridružiti stručnjaci iz Zagreba (Sandra Benčić, CMS), Splita (Marko Bertolino) i Dubrovnika (Inicijativa Grad je naš).

 

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn