Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

U petak je u gradu Visu održana 16. sjednica Otočnog vijeća na kojoj se raspravljalo o izradi novog Zakona o otocima, mjerama i aktivnostima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za održivi razvoj otoka te o otocima u kontekstu fondova Europske unije.

 

 

Ministrica Gabrijela Žalac naglasila kako će novi Zakon o otocima biti usmjeren sukladno odrednicama Rezolucije Europskog parlamenta o posebnoj situaciji otoka te će osigurati novi pristup strateškom planiranju razvoja otoka kao i uvođenje novog koncepta “Pametnih otoka” te proširenje uporabne funkcije Otočne iskaznice na nove mjere kao što su subvencioniranje vode, otočnog javnog cestovnog prijevoza, potpore otočnim poslodavcima i mnoge druge.

– Novim ćemo Zakonom osigurati strateški pristup planiranju razvoja otoka te ih smjestiti u EU kontekst kako bi se projekti s naših otoka što kvalitetnije pripremili i nominirali za financiranje!, istaknula je ministrica Žalac te dodala da je u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., kroz Prioritetnu os 7 “Povezanost i mobilnost” i Specifični cilj 7ii1: Povećanje dostupnosti naseljenih otoka za njihove stanovnike, predviđena alokacija 80 milijuna eura iz Kohezijskog fonda te da se zbog važnosti otoka u budućnosti planira uspostaviti zasebni mali operativni program namijenjen isključivo za otoke i njihov razvoj.
– Uprava za otoke, koju smo osnovali u svibnju ove godine, sustavno će brinuti o svim aspektima otočnog razvoja te zajedno s otočanima raditi na pripremi projekata i povlačenju sredstava iz EU fondova.” istaknula je Žalac.

Predstavnica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, državna tajnica Maja Markovčić Kostelac, govorila je o mjerama i aktivnostima koje Ministarstvo provodi i planira provoditi na otocima te posebno naglasila potrebu definiranja novog strateškog okvira za javni linijski pomorski prijevoz, korištenja novih tehnologija i ”pametnih” alata prilikom planiranja te modernizaciju sustava prijevoza.
Otočno vijeće savjetodavno je tijelo ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije čiji je zadatak kreiranje savjeta, mišljenja i prijedloga u postupku donošenja akata koji se tiču provođenja mjera i aktivnosti vezanih za ukupni održivi razvoj otoka.

 

Izvor: Naši školji
Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.