Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Prema novom koeficijentu razvijenosti u najrazvijenijoj 8. skupini nalaze se ukupno 63 grada i općine od čega je iz Splitsko-dalmatinske županije njih 9, redom: Bol, Sutivan, Hvar, Makarska, Baška Voda, Supetar, Podstrana, Brela i Split.

 
Prema novom koeficijentu razvijenosti Grad Supetar je 3. grad po razvijenosti u našoj županiji , tj. šesta jedinica lokalne samouprave u našoj županiji kada se gledaju i općine i gradovi.

Prošlog tjedna na snagu je stupio novi Zakon o regionalnom razvoju kojeg je Saboru predložila Vlada Republike Hrvatske. Jedan od glavnih razloga izmjena postojećeg zakona je novi indeks razvijenosti jedinica lokalne samouprave.

Indeks razvijenosti je pokazatelj koji se računa radi mjerenja stupnja razvijenosti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te isti služi kako bi se odredio intenzitet poticanja razvoja putem državnih mjera i programa pomoći.

Pokazatelji na temelju kojih se izračunava novi indeks razvijenosti su sljedeći:
1. stopa nezaposlenosti
2. dohodak po stanovniku
3. proračunski prihodi jedinica lokalne, odnosno područne (regionalne) samouprave po stanovniku
4. opće kretanje stanovništva
5. stupanj obrazovanja
6. indeks starenja.

Novim indeksom razvijenosti Grad Supetar se svrstao u najrazvijeniju 8.kategoriju tj. na viskoko 43 mjesto od ukupno 556 gradova i općina u Hrvatskoj.

Što se tiče Splitsko-dalmatinske županije nalazimo se među 3 najrazvijenija grada i to ispred nas su Grad Hvar i Grad Makarska, tj od ukupnih općina i gradova u našoj županiji nalazimo se na viskom 6 mjestu. Od ostalih bračkih općina u ovoj najvećoj skupini razvijenosti nalazi se općina Bol (14 mjesto) i općina Sutivan (17 mjesto).

U odnosu na indeks razvijenosti iz 2013. Grad Supetar se podignuo sa 58 mjesta na 43 povećavajući prosječni dohodak po stanovniku sa 26.213 na 30.407 kao i smanjenje prosječne stope nezaposlenosti.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.