Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Novi Pravilnik o športskom i rekreacijskom ribolovu na moru stupio je na snagu 11. prosinca 2017. godine (NN br. 122/17). Pravilnik donosi određene promjene u odnosu na dosadašnji sustav prodaja dozvola te uvodi nove obveze za športaše i rekreativce.

 

 

 

Uz dosadašnju posebnu dozvolu za ribolov stajaćim parangalom uvode se i nove vrste posebnih dozvola. Jednu ili više vrsta posebnih dozvola moguće je kupiti jedino uz kupljenu godišnju dozvolu za športski ili rekreacijski ribolov.

Posebne dozvole uključuju sljedeće:
- dozvola za stajaći parangal
- dozvola za vrše za lov ribe
- dozvola za osti
- dozvola za upotrebu umjetne rasvjete
- dozvola za ribolov udičarskim alatima za veliku ribu

Godišnje dozvole za športski i rekreacijski ribolov na moru prodaju se u ograničenom razdoblju, od 1. prosinca do 1. ožujka.

Uvode se i posebne dozvole za ribolov u zaštićenim područjima (nacionalni parkovi, parkovi prirode i posebni rezervati). Vrste i cijene dozvola za ova područja propisat će nadležne javne ustanove posebnim aktima.
Do stupanja tih akata na snagu, športski i rekreacijski ribolov u ovim područjima dozvoljeno je obavljati pod uvjetima propisanim Pravilnikom o športskom i rekreacijskom ribolovu na moru („Narodne novine“ broj 122/17.), osim ukoliko ograničenja nisu propisana posebnim propisima iz nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetika ili javne ustanove koja upravlja određenim područjima.

Pravilnik propisuje minimalne veličine ispod kojih pojedine vrste riba nije dozvoljeno loviti i sakupljati. Podsjećamo također da se osim minimalnih veličina propisanih ovim Pravilnikom primjenjuju i minimalne veličine propisane u Prilogu 3. Mediteranske uredbe.
Pravilnik propisuje način označavanja riba i glavonožaca ulovljenih u športskom i rekreacijskom ribolovu. Označavanje se odnosi na određene vrste riba navedene u Pravilniku te na sve glavonošce, izuzev liganja koji se love za žive mamce. Vrste je potrebno označiti neposredno nakon ulova, a najkasnije prije napuštanja mjesta ulova. Način označavanja prikazan je u Prilogu Pravilnika.

 

Izvor: agrobiz.vecernji.hr
Fotografije: KŠR Arbun Supetar

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn