Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Novi Pravilnik o športskom i rekreacijskom ribolovu na moru stupio je na snagu 11. prosinca 2017. godine (NN br. 122/17). Pravilnik donosi određene promjene u odnosu na dosadašnji sustav prodaja dozvola te uvodi nove obveze za športaše i rekreativce.

 

 

 

Uz dosadašnju posebnu dozvolu za ribolov stajaćim parangalom uvode se i nove vrste posebnih dozvola. Jednu ili više vrsta posebnih dozvola moguće je kupiti jedino uz kupljenu godišnju dozvolu za športski ili rekreacijski ribolov.

Posebne dozvole uključuju sljedeće:
- dozvola za stajaći parangal
- dozvola za vrše za lov ribe
- dozvola za osti
- dozvola za upotrebu umjetne rasvjete
- dozvola za ribolov udičarskim alatima za veliku ribu

Godišnje dozvole za športski i rekreacijski ribolov na moru prodaju se u ograničenom razdoblju, od 1. prosinca do 1. ožujka.

Uvode se i posebne dozvole za ribolov u zaštićenim područjima (nacionalni parkovi, parkovi prirode i posebni rezervati). Vrste i cijene dozvola za ova područja propisat će nadležne javne ustanove posebnim aktima.
Do stupanja tih akata na snagu, športski i rekreacijski ribolov u ovim područjima dozvoljeno je obavljati pod uvjetima propisanim Pravilnikom o športskom i rekreacijskom ribolovu na moru („Narodne novine“ broj 122/17.), osim ukoliko ograničenja nisu propisana posebnim propisima iz nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetika ili javne ustanove koja upravlja određenim područjima.

Pravilnik propisuje minimalne veličine ispod kojih pojedine vrste riba nije dozvoljeno loviti i sakupljati. Podsjećamo također da se osim minimalnih veličina propisanih ovim Pravilnikom primjenjuju i minimalne veličine propisane u Prilogu 3. Mediteranske uredbe.
Pravilnik propisuje način označavanja riba i glavonožaca ulovljenih u športskom i rekreacijskom ribolovu. Označavanje se odnosi na određene vrste riba navedene u Pravilniku te na sve glavonošce, izuzev liganja koji se love za žive mamce. Vrste je potrebno označiti neposredno nakon ulova, a najkasnije prije napuštanja mjesta ulova. Način označavanja prikazan je u Prilogu Pravilnika.

 

Izvor: agrobiz.vecernji.hr
Fotografije: KŠR Arbun Supetar

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.