Brač Online

Portal otoka Brača - već 15 godina s vama

U organizaciji Saveza maslinara Splitsko-dalmatinske županije, 24. i 25. veljače (subota i nedjelja) održat će u hotelu Zagreb u u Splitu, 15. jubilarna, tradicionalna međunarodna manifestacija maslinara Mediterana "Maslina Split 2018." i 4. međunarodna manifestacija poljoprivrednika Mediterana "Intrada Split 2018."

 

 

Ovogodišnja manifestacija zasigurno nije jedna od najvećih maslinarskih manifestacija, prije samo desetak godina nazočilo je ovom skupu i preko tisuću natjecatelja, ali je sigurno da je ovogodišnji susret maslinara i težaka priobalja okupio sve najbolje proizvođače maslinovog ulja i drugih poljoprivrednih proizvoda Mediterana.

Ove godine je prijavljeno 500 uzoraka ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 180 uzoraka aromatiziranih maslinovih ulja i raznih delicija, na Maslini ukupno 680 uzoraka, dok je na Intradi prijavljeno ukupno 215 uzoraka, ukupno 750 natjecatelja iz osam Mediteranskih država.
Manifestacija, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, premijera, predsjednika Sabora Republike Hrvatske i župana Splitsko-dalmatinske županije, te domaćina grada Splita, otvara se u subotu 24. veljače u hotelu Zagreb – Duilovo u Splitu, s početkom u 10 sati, podjelom godišnjih priznanja za unapređenje hrvatskog maslinarstva, nakon čega će uslijediti stručni skup i podjela diploma i medalja.

Na stručnom skupu svoja izlaganja imat će najeminentniji stručnjaci s područja maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja, među kojima će dominirati teme kako zaštititi maslinu od štetnika, bolesti i hladnoće, a sva predavanja biti će dostupna na internetu i u časopisu Maslinar .
Ocjenjivanje kvalitete maslinovog ulja vršilo se je u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u Splitu, međunarodno ovlaštenom laboratoriju za ocjenjivanje maslinovog ulja. Podijeljeno je preko 500 medalja i diploma za kvalitetu ulja, proizvoda od maslina i drugih poljoprivrednih proizvoda.

Tijekom trajanja manifestacije održat će se i izložbeno-prodajni sajam domaćih i ekoloških gastronomskih delicija, meda, vina, sira, konzerviranog povrća, džemova i marmelada, likera, kao i opreme i sredstava za maslinarstvo i općenito poljoprivredu. Na izložbi će biti prikazana najnovija dostignuća opreme i tehnologije i najnovija sredstva za gnojidbu, prihranu i zaštitu vinove loze, masline, voća i povrća. U popodnevnim satima upriličit će se kušanje sortnih maslinovih ulja i drugih delicija.
U večernjim satima na svečanoj večeri, uz prigodni kulturni i zabavni program, podijelit će se posebne nagrade i priznanja za najkvalitetnija maslinova ulja i druge poljoprivredne delicije, posebne nagrade za izgled pakovine, te proglasiti šampioni i najuspješniji OPG-ovi u pojedinim natjecateljskim klasama.

Drugog dana manifestacije u nedjelju 25. veljače u hotelu Zagreb i njegovom okolišu održat će se stručna radionica rezidbe masline.

 

 

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.