Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Prošlog je tjedna Klesarska škola bila u centru pozornosti smotre koju je velika europska organizacija European Apprenticeship Ambassadors (EAA) organizirala u Parizu.

 

 Klesarsku su školu predstavljali ravnateljica Tamara Plastić i nastavnik stručnih predmeta Siniša Martinić Cezar.

EAA čine 33 strukovna i obrazovna centra iz 12 zemalja Europske unije; njih je 16 sa sjedištem u Francuskoj, a ostalih se 17 centara nalazi u Danskoj, Finskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Španjolskoj i, dakako, Hrvatskoj. Početkom 2016. godine udruženje je nastalo na inicijativu francuskih centara, na čelu s Jeanom Arthuisom, članom Europskog parlamenta, kako bi se promovirala strukovna zanimanja i podržali eksperimenti u sklopu dugoročne mobilnosti za naukovanja u Europi.

O pučiškoj školi i bračkoj tradiciji obrade kamena na skupu je govorio i Matthieu Colonna, učenik programa Les Compagnons du Devoir et du Tour de France (francusko udruženje radnika sa sjedištem u Parizu koje promiče strukovno obrazovanje na razini Francuske, u sklopu je EAA-a), koji je na razmjenu i dugoročnu mobilnost došao upravo u Klesarsku školu u Pučišćima i tjekom boravka u njoj obišao klesarske radionice po otoku Braču stekavši tako neprocjenjivo iskustvo a radio je između ostaloga i na replici poznatoga kamenoga lava koji krasi radionicu Škole.

Jedan od članova komisije za promociju strukovnog obrazovanja na razini EU, Joao Santos, na ovoj tribini govorio je o važnosti strukovnoga obrazovanja za unaprjeđenje znanosti i društva pa je, u tom kontekstu, izdvojio Klesarsku školu Pučišća kao originalnu obrazovnu ustanovu.

 

Fotografije: Klesarska škola Pučišća

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn