Brač Online

Portal otoka Brača - već 15 godina s vama

Prošlog je tjedna Klesarska škola bila u centru pozornosti smotre koju je velika europska organizacija European Apprenticeship Ambassadors (EAA) organizirala u Parizu.

 

 Klesarsku su školu predstavljali ravnateljica Tamara Plastić i nastavnik stručnih predmeta Siniša Martinić Cezar.

EAA čine 33 strukovna i obrazovna centra iz 12 zemalja Europske unije; njih je 16 sa sjedištem u Francuskoj, a ostalih se 17 centara nalazi u Danskoj, Finskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Španjolskoj i, dakako, Hrvatskoj. Početkom 2016. godine udruženje je nastalo na inicijativu francuskih centara, na čelu s Jeanom Arthuisom, članom Europskog parlamenta, kako bi se promovirala strukovna zanimanja i podržali eksperimenti u sklopu dugoročne mobilnosti za naukovanja u Europi.

O pučiškoj školi i bračkoj tradiciji obrade kamena na skupu je govorio i Matthieu Colonna, učenik programa Les Compagnons du Devoir et du Tour de France (francusko udruženje radnika sa sjedištem u Parizu koje promiče strukovno obrazovanje na razini Francuske, u sklopu je EAA-a), koji je na razmjenu i dugoročnu mobilnost došao upravo u Klesarsku školu u Pučišćima i tjekom boravka u njoj obišao klesarske radionice po otoku Braču stekavši tako neprocjenjivo iskustvo a radio je između ostaloga i na replici poznatoga kamenoga lava koji krasi radionicu Škole.

Jedan od članova komisije za promociju strukovnog obrazovanja na razini EU, Joao Santos, na ovoj tribini govorio je o važnosti strukovnoga obrazovanja za unaprjeđenje znanosti i društva pa je, u tom kontekstu, izdvojio Klesarsku školu Pučišća kao originalnu obrazovnu ustanovu.

 

Fotografije: Klesarska škola Pučišća

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.