Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Danas je nizom zanimljivih predavanja završio Fiber Week 2018 - jubilarna 15. međunarodna konferencija o optičkoj tehnologiji i tehničkoj opremi koja se od 24. do 26. travnja održavala u Supetru.

 

 Tema ovog stručnog okupljanja bila su digitalna infrastruktura i novem tehnologije na području komunikacija tijekom dva dana održana su brojna predavanja i okrugli stolovi na temu širokopojasnog interneta, razvoja mreža novih generacija te implementacije 5G mreže.

Tako je primjerice Krešimir Jendričko, univ. spec. oec.,  iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) održao predavanje pod nazivom :"Nacrt Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima“

Strategija Europa 2020. ističe važnost korištenja širokopojasnog pristupa u svrhu promicanja socijalne uključenosti i konkurentnosti u EU. Jedan od glavnih prioriteta koji promiče Digitalna agenda za Europu je smanjenje digitalnog jaza. Republika Hrvatska zaostaje za prosjekom Europske unije s obzirom na razinu širokopojasnog pristupa, a hrvatsko gospodarstvo imalo bi korist od poboljšanog pristupa mrežama sljedeće generacije. Vlada Republike Hrvatske je donošenjem Strategije razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2016. do 2020. i Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja (ONP), utvrdila da je razvoj infrastrukture i usluga širokopojasnog pristupa internetu od interesa za Republiku Hrvatsku i jedan od preduvjeta razvoja suvremenog gospodarstva te je donošenjem ovih dokumenata dala snažan politički i djelatni poticaj stvaranju uvjeta za ubrzavanje razvoja brzog širokopojasnog pristupa internetu u Republici Hrvatskoj i dostizanju razine njegove dostupnosti i korištenja jednakih barem prosjeku Europske unije.
Glavni očekivani rezultat koji će se postići korištenjem sredstava u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" (OPKK) i nacionalnog financiranja (javnog i privatnog) je povećanje nacionalne pokrivenosti širokopojasnom mrežom sljedeće generacije (NGN) do 2023. godine.

 Kao  specijalni  gost  Fiber  weeka  predavanje  je  održao  i Prof. Dr. Nico Grove, viši stručnjak za TMT i aktivni serijalni poduzetnik koji podržava (nove) tvrtke u visoko skalarnom rastu  sa Instituta za ekonomiku i upravljanje infrastrukturom čiji je osnivač i Generalni direktor. Naziv  predavanja  je glasio "Digitalna infrastruktura kao investicija – Situacija i prilike u Europi".

Institut za  ekonomiku i upravljanje infrastrukturom (IEM) je neovisni upravni institut sa sjedištem u Münchenu. Zajedno s  timom, partnerima i klijentima iz industrijskog, financijskog, savjetodavnog, istraživačkog i javnog sektora provode ekspertizu za ulaganja u održivu infrastrukturu, podržavaju  strategije rasta poslovanja i izlučuju implikacije koje bi mogle imati utjecaj na donošenje odluka za upravljanje i politiku u poslovanju.
Profesor Nico je bio izvanredni profesor na CIS-u te na Pravnom fakultetu Sveučilišta Stanford. Ranije je radio u savjetništvu za strategije pri organizaciji Accenture Strategy  i A.T.Keaney, kao i u tvrtkama za medijsku produkciju u televizijskom emitiranju. Ima diplomu magistra poslovnog upravljanja (dipl. ecc.) i magistra istraživanja upravljanja poslovanjem Münchenskog fakulteta za upravljanje poslovanjem(MBR) Ludwig-Maximillians-Universitӓt, München, kao i magistra ekonomije (MEc) Sveučilišta Macquarie, Sydney.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.