Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Na inicijativu Crvenog Križa Brač i Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju ”Brački pupoljci”, jutros je u općinskoj vijećnici Općine Nerežišća održan sastanak na kojem su svi načelnici bračkih Općina i gradonačelnica Grada Supetra potpisali prijedlog za izmjenu članka 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu.

 

 

U članku 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu propisano je ostvarivanje prava na povlašten javni prijevoz (besplatan prijevoz i prijevoz s popustom), za pojedine grupe putnika, među koje nisu uvrštena djeca s poteškoćama u razvoju, invalidi i dobrovoljni darivatelji krvi itd.

U potpisanom Prijedlogu prijedlogu traži se izmjena navedenog članka na način da pravo na besplatni prijevoz u linijskom i obalnom prijevozu imaju:

- darivatelji krvi koji imaju prebivalište na otoku, na linijama koje povezuju njegov otok prebivališta s kopnom i drugim otocima, a koji su krvi dali 36 puta (muškarci), odnosno 25 puta (žene).
- djeca s poteškoćama u razvoju sa prebivalištem na otoku koja zbog tjelesnih, senzoričkih, komunikacijskih, govorno-jezičnih ili intelektualnih teškoća trebaju dodatnu podršku za učenje i razvoj, kako bi ostvarili najbolji mogući razvojni ishod i socijalnu uključenost, te za vozila osoba u njihovoj pratnji.
- osobe s težim invaliditetom sa prebivalištem na otoku čija dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprječavati njezino puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi s osobama bez invaliditeta, te za vozila osoba u njihovoj pratnji.

Nadamo se da će ova hvale vrijedna inicijativa naići na razumijevanje kod nadležnih institucija, te da će se prijedlogu pridružiti i lokalne vlasti svih hrvatskih otoka i priobalja.

U prilogu ove vijesti možete pročitati Prijedlog u cijelosti.

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Privitci:
Preuzmite ovu datoteku (PRIJEDLOG.doc)PRIJEDLOG.doc

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.