Brač Online

Portal otoka Brača - već 15 godina s vama

Božićni duh je zavladao i na Braču. Na otoku se sve više troši, najviše na božićne poklone i hranu. Procjena je da će 3/4 Bračana koji ostvaruju svoje dohotke prosječno potrošiti do 1000 kuna, odnosno svaki drugi Bračanin između 100 i 500 kuna. 

 

 

 

Piše: Petar Vušković, ekonomski analitičar, predsjednik Centra za javne politike i ekonomske analize

Na takav način participirat ćemo u rekordnoj potrošnji na razini države od 13,5 mlrd kuna prema procjeni HGK.To znači da će blagdanska potrošnja biti za milijardu veća nego prošlogodišnja. Rast blagdanske potrošnje skrenuo je pozornost na osobnu potrošnju kroz godine, što ona znači za gospodarstvo i što na nju utječe?

Rast osobne potrošnje bilježi se od 2015. godine ukoliko gledamo godišnje stope rasta. Ukoliko gledamo mjesečne stope rasta, taj rast je još i dulji jer traje od rujna 2014. godine. Osobna potrošnja je najznačajniji makroekonomski agregat jer sudjeluje s oko 60% u BDP-u. Empirijski postoji visoka korelacija kretanja osobne potrošnje i rasta BDP-a, pa stoga možemo zaključiti da je važan indikator kretanja ekonomske aktivnosti.

Rast osobne potrošnje od 2015. godine nije slučajan. Tada je uslijedilo značajnije rasterećenje plaća kroz smanjivanje poreza na dohodak. Rasterećenjem plaća, povećanjem osobnog odbitka, kontinuiranim rastom prosječne plaće uslijed veće profitabilnosti trgovačkih društva na tržištu, rastao je i raspoloživi dohodak građana. Ekonomski gledano, uvijek postoji pozitivna i snažna veza između rasta dohotka i potrošnje. Veći raspoloživi dohodak znači više novca za trošenje, pa možemo zaključiti da je upravo ono najvećim dijelom utjecalo na rast osobne potrošnje.

 

 

Osim porezne reforme kojom su zahvaćene plaće, još je nekoliko faktora koji su značajno utjecali na rast osobne potrošnje. Makroekonomski gledano važno je bilo izostajanje jačih inflatornih pritisaka. Stabilnost cijena na tržištu utjecalo je na rast trgovine na malo, osobito kod online trgovine koja je rasla za više od 10%. Digitalna revolucija je svoje mjesto pronašla i u elektroničkom poslovanju građana s bankarskim sektorom gdje je elektronički pojednostavljeno odobravanje kredita. Manji gotovinski krediti i brzina njihovog odobravanja rastu već više od 5 godina. Rast godišnje kreditne aktivnosti od 11% potiče rast, a dobrim dijelom i osobnu potrošnju. Uredbom o načinu izračuna posebnog poreza na motorna vozila te mogućnosti vraćanja 50% pretporeza (PDV-a) na nabavu automobila stvorena je dobra pretpostavka rasta prodaje automobila koja će na godišnjoj razini pokazati dvoznamenkasti rast.

Nadalje, treba istaknuti i rast turističkog prometa koji već godinama bilježi pozitivna kretanja. Prema Eurostatu zbog iseljavanja građana u 2017. zabilježili smo suficit u inozemnim doznakama više od 800 milijuna kuna pa možemo zaključiti da je i ono utjecalo na rast osobne potrošnje. Potvrdu rasta osobne potrošnje možemo dobiti i ukoliko gledamo dan koji popularizira osobnu potrošnju tzv. „Black Friday-u“. Potrošnja je samo ove godine porasla za oko 20% u odnosu na 2017. godinu. Potrošački optimizam koji je prisutan kod građana se može objasniti i rastom neoporezivog dijela dohotka za Božićnice u iznosu od 7.000,00kn iako je jasno da neće svi dobiti tako visoke božićnice ali dobar dio poduzetnika će isplaćivati sebi ili članovima svoje obitelji. Optimizam svakako dodatno podupire i rast minimalne plaće za sljedeću godinu na 3.000,00kn za 40 000ak tisuća građana koji ostvaruju minimalne dohotke. Poznato je da takva kategorija građana s niskim dohotkom ima veću potrebu trošiti svoj dohodak što će nesumnjivo utjecati na dodatan rast osobne potrošnje i sljedeće godine.

 

 

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.