Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

U Supetru je danas svečano otvoreno najveće kulinarsko natjecanje u Hrvatskoj i regiji, 14. po redu Biser mora.

 

 



Ova manifestacija u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija koji je pokrenuo splitski kuharski entuzijast Miro Bogdanović okupila je u Supetru preko 250 chefova i polaznika srednjih i viših ugostiteljskih škola iz 20 zemalja.

Odmah prvog dana festivala počeli su master classovi i gastro prezentacije kao i natjecanja timova srednjih i visokih ugostiteljskih škola u pripremi tri slijeda jela u kojima je nastupilo čak 120 mladih kuhara.

Ocjenjivački sud činilo je pak 20 međunarodnih sudaca predvođenih Marijom Lulić, nekadašnjom šeficom kuhinje splitskog hotela Park i dopredsjednicom ŠKMER- a te kuharskom legendom Stevom Karapandžom a na natjecanju su se odmah istakle mlade bračke kuharske snage okupljene u ekipi srednje škole Brač osvojivši brončanu medalju.


Uporedo s natjecanjima je krenuo prvi od brojnih master classova - "Slatki doručak" Nijaza Hadžiabdića Slatkog, vrhunskog sarajevskog slastičara koji je, između ostalog, pokazao kako se sprema hanumin kolač, orijentalna slastica slična hurmašicama. Nakon njega u Kotanyijevu prezentacijsku kuhinju ušao je Stevo Karapandža te spremio Jakobove kapice s cikorijom i u umaku od prošeka uz basmati rižu.
.

Prvog dana Bisera mora imali smo prilike kušati i rumunjsku nacionalnu kuhinju. Ponajviše tradicijske proizvode poput cedara s područja grada Sibiu s paprom te iz vakuuma. Bilo je sira burduf crint, rumunjskih sarmi u slatkom kupusu uz tradicionalnu palentu sa sirom (mămăliga).


Zatim je uslijedila prezentacija bjeloruske nacionalne kuhinje. Poslužena je za aperitiv votka sa 60 % posto alkohola koja se ispijala uz kombinaciju šumskih gljiva i mladog luka. Bilo je tu i juha s gljivama i palačinki punjenih njima.

Do kraja dana održane su još i prezentacija albanske kuhinje, master class na temu janjećeg rižota s bračkim sirom Josipa Eterovića Nidže iz taverne Riva iz Bola, te gastronomsko putovanje kroz jelovnike Milne koje je upriličio tamošnji restoran Fjaka.

Prvi dan zaključila je prva tematska večera "Fish edition" u organizaciji LAGUR Brač - Lokalne akcijske grupe u ribarstvu koja umrežava otočane iz ribarskog sektora oko razvoja ribarstva.

Biser mora nastavlja se sutra kada su na redu pojedinačna i timska natjecanja profesionalnih kuhara.

 

 

Izvor i foto: skmer.hr

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.