brac online

Jeste li se ikada zapitali Koliko smo mi Bračani bogati i kakav je standard života na našem otoku? Naš stalni suradnik Petar Vušković pokušao je odgovoriti na to pitanje.

 

Nekad se zapitam koliko smo mi Bračani bogati? Pitanje je aktualizirano nedavnim brojanjem kvadrata zemljišta jednog člana Vlade koji je, eto slučajno s našeg otoka. Koliko imamo zemlje, koliko apartmana, koliko stabala maslina, koliko ovaca, a koliko koza?

Dugo vremena je najbogatiji Hrvat bio Bračanin. Andronico Lukšić je prema časopisu Forbes bio na 132. mjestu na svijetu po bogatstvu. Obogatio se u rudniku bakra; „motika na škinu i kopaj“.

Bračani bogati nekretninama, a i volimo imati zemlju u svom posjedu
 
Je li slučajnost da je Bračanin bio najbogatiji čovjek u Hrvatskoj? E pa nije. Bračani su uvijek znali upravljati imovinom i infrastrukturom. Dovoljno je otići na druge otoke pa će te vidjeti razliku. Imamo bolje ceste, „kamenitije“ kuće, jake obrte (grad Supetar je 8. u Hrvatskoj po broju obrtnika u odnosu na broj stanovnika). Volimo zemlju, na njoj držimo koze, ovce ili nešto davnije konje (pogledati video na youtube-u: Jesen na Braču).  Neki su prodali zemlju,neki su sagradili apartmane, a nekima limuni i naranče padaju na pod sa stabla (nezamislivo starijim generacijama). Možda je i to znak da na Braču više nema jada i bijede, a možda smo samo postali oholi. Možda nas je i novac pokvario. Dakle, volimo našu zemlju i uspjeli smo je sačuvati (pogledati naša polja i ljude koji ta polja obrađuju). Bračani nemaju toliku površinu kao Argentina i njihovo područje Pampasa ali smo u našim razmjerima pravi gaučosi, španj.(Gaucho, čuvar zemlje, stoke).

Vratimo se na naš standard. Standard je relativna kategorija. Teško je jednoznačno definirati što je standard, a još teže ga ocijeniti. Razlog tome je što naši Bračani različito percepciju standard kvalitete. Pitajte 5 ljudi na rivi i dati će Vam 5 različitih odgovora. Najčešći parametri koji se uzimaju prilikom ocjenjivanja standarda kvalitete života su: slobodno vrijeme, putovanja, briga za zdravlje, tjelesna aktivnost, odlasci na kulturna i sportska zbivanja, dostupnost zdravstvene usluge, sigurnost itd.

Ukoliko gledamo Hrvatsku i neke od parametra kvalitete života, Hrvatska je iznad europskog prosjeka npr. tjelesna aktivnost građana ili broj liječnika na 1000 stanovnika. S druge strane prema podacima Ankete o dohotku stanovništva iz 2017. na razini Hrvatske gotovo 60% kućanstva si ne mogu priuštiti tjedan dana godišnjeg odmora izvan kuće za sve članove kućanstva. Mi Bračani ne idemo na godišnji odmor jer imamo na Braču sve. More nam je dostupno i kad radimo. Zimi oni koji žele osjetiti malo snijega osim Vidove Gore idu u susjednu Bosnu i Hercegovinu na Kupres ili Vlašić. Blizu je, a i jeftino.

Što nam je sa zdravstvom kao važnim parametrom kvalitete života na otoku? Koliko na Braču imamo liječnika po glavi stanovnika i kakva je usluga. Eto nedavno je došla nova pedijatrica. Rodilište smo odavno izgubili iako su se moje generacije rađale na Braču, vjerojatno posljednje. Hitna pomoć je dobro organizirana, međutim opet ovisimo o brzini glisera ili helikoptera do Splita. Imamo dvije ljekarne u Supetru što jamči dobru opskrbu lijekovima, a i u drugim većim mjestima također postoje ljekarne (Bol, Pučišća, Milna, Postira). Možemo reći da je zdravstvena usluga na solidnoj razini osim ukoliko se nekome nešto dogodi, a onda vrijedi ona stara poznata: „A moj Bože, ča se može, moglo je svršit i gore“.


Sjeverna strana otoka se u zadnjih 5 godina dosta razvila. Supetar je postao pravi grad (nova pumpa, dvorana, trgovački lanci, marina, itd.). Sutivan je doživio preporod od kada je došao kapital iz Austrije (Hotel Lemon Garden), a i dobro stoje i Postira s tradicionalno jakom poljoprivredom i tvornicom Sardina koja ima impresivnu proizvodnju do 40 mil. konzervi godišnje.
    

Brač nije pusti izolirani otok. Ekonomska politika s državne razine utječe i na nas

Ukoliko gledamo ekonomske parametre, pogotovo s makroekonomske razine, možemo zaključiti da je standard građana viši nego je bio prije 5 godina. U tom vremenskom intervalu bilježi se kontinuiran rast osobne potrošnje (od rujna 2014.), stvoreno je okruženje niske inflacije, stvoreni su uvjeti za rast plaća, što se naposljetku događalo i na našem Otoku. Zatim, porastao je neoporezivi dio plaće ali i minimalna plaća. Moramo biti iskreni i reći kako stvari idu na bolje.

Što nas očekuje u budućnosti? Trenutna stopa rasta BDP-a ide u relativno dobrom smjeru (procjenjuje se rast od 2,7% za 2019.), s time da za razliku od prije desetak godina rastemo na zdravijoj osnovi – umjerena osobna potrošnja, umjerena i suspregnuta državna potrošnja, veće stope izvoza na jedinstveno europsko tržište te rastući ciklus privatnih investicija te onih javnih iz EU fondova. Takve ekonomske perspektive stvaraju uvjete za rast i razvoj našeg Otoka. Kada bi trebao dati ocjenu standarda naših otočana u odnosu na ostatak države ta ocjena bi bila od 7,5 u odnosu na 6,5, koliko bih ocijenio standard prosječnog Hrvata.

Na Braču opada zaposlenost godišnje i do 5%, a plaće umjereno rastu

Živjeti dobrim standardom znači prije svega imati posao. Uvijek treba osigurati pretpostavku rasta zapošljavanja za građane koji nisu zaposleni. Prema neslužbenim podacima Zavoda za zapošljavanje, u Supetru prosječno godišnje opada nezaposlenost do 5%. Trenutno je na Zavodu samo 240 onih koji aktivno traže posao. Na kraju godine taj broj poraste do 690 nezaposlenih. Osim pada nezaposlenosti treba reći da Grad Supetar ima najveću stopu porasta zapošljavanja u Hrvatskoj.

U 2018. statistika je bila naklonjena rastu plaća. Plaće na Braču su umjereno rasle kao i u ostatku naše države, npr. plaća u realnom sektoru na razini Hrvatske je rasla po stopi od 4,1% u 2018. u odnosu na godinu ranije. Nakon očekivanja prema dohocima, građani žele svoj stambeni prostor. Rekao bih da je ono sekundarni zahtjev koji utječe na rast standarda građana. Većina nas na Braču ima svoje kuće. Imati kuću u svjetskim okvirima znači da si bogat. To se ne smije zaboraviti. Prosječno ako gledamo broj nekretnina po stanovniku, tu Hrvatska jako dobro stoji. Mnogi ne znaju da je Hrvatska treća u Europi po broju nekretnina u odnosu na broj stanovnika, odmah iza Rumunjske i Litve.


Otok Brač je po kvaliteti života iznad hrvatskog prosjeka

Treba biti iskren, u mnogo čemu naš standard je viši nego u odnosu na hrvatski prosjek. Grad Supetar je treći po razvijenosti u županiji. Međutim opet ovisimo o ekonomskoj politici s kontinenta. Evo uzmimo npr. Bračke Pupoljke i njihovu borbu za besplatan trajekt djeci s poteškoćama u razvoju. Kada bismo sami kreirali svoje ekonomske politike Brač bi doista mogao biti republika „The republika Brač“. Što je s ostatkom Hrvatske? Iznadprosječan standard tradicionalno imaju Zagreb i Istra, dok primjerice izvozno i proizvodno najkonkurentnije županije, Međimurska i Varaždinska županija, imaju čak i ispodprosječan standard. Plaće su na hrvatskom sjeveru niže od nacionalnog prosjeka. Razlog tome su niskoprofitabilne industrije gdje plaće ne mogu značajnije rasti. Najniže udjele u BDP-u ostvaruju Ličko-senjska županija, Požeško-slavonska te Virovitičko-podravska županija.

Ekonomska nejednakost je uvjetovana niskim stopama ekonomske aktivnosti, visokim stopama nezaposlenosti i iseljavanja te niskom razinom plaća. Ginijev koeficijent uistinu ukazuje na velike razlike između pojedinih dijelova naše zemlje. Takve razlike potrebno je smanjivati. Na kraju, rekao bih da je potrebno mijenjati mišljenje o nama samima. Optimizam je varijabla koja nedostaje našem kalimerskom (uvijek je kriv netko drugi) mentalitetu. Brač je u mnogo čemu obećana zemlja.


 

Petar Vušković univ.spec.oecc.

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.