Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Rad na projektu „Terra Croatica – Bročko blogo“, autora Jadranke Nejašmić i Šime Strikomana nastavio se snimanjem rimskog razdoblja na Braču.

 

 

 

U rimskom kamenolomu Rasohe, gdje je u kamenu živcu uklesan lik Herkula, statirali su čuvari Kristovog groba, žudije iz Sumartina u ulozi robova i nadglednika.
Snimljeno je nekoliko scena: vađenje kamena pomoću drvenih klinova i izrada „pašarina“, kanala za odvajanje kamenih blokova, klesanje kamena i prinošenje žrtve bogu Herkulu s darovima plodova i vina. Njegovi štovatelji i nositelji njegovog kulta bili su upravo kavaduri, diladuri i žbicaduri koji su se obraćali bogu-heroju s molbama i željama.

U Škripu, gdje je bila najveća radionica sarkofaga pored Salone, statirali su žudije iz Selaca u ulozi klesara i crtača kao i nadglednika i osmatrača. Škrip je bio središte uprave kamenarske produkcije koja je bila u carskim rukama i s njegove kule se pratio rad u svim rimskim kamenolomima u blizini: Platama, Zastražišću i Rasohama.

Prof. Silvana Mirić i djeca iz Škripa: Dinko Mirić, Paul Tonšić, Liana Dearado kao i Ema Tomić iz Bola, po majci Škripljanka, koja su se igrala rimskih dječjih igara: tjeranja koluta, guranja oraha palicom i sašivenom kožnom loptom napunjenom mekinjama, kao i jabukama koje su im služile kao lopte, ilustrirali su život u rimsko doba.

U ostvarenju projekta doprinijeli su mnogi suradnici: acad. Nenad Cambi i dr. sc. Vedran Barbarić stručnim savjetima, žudije iz Sumartina, koje vodi Antonio Vidović, izradom drvenih greda i klinova, intendant HNK Split, gosp. Goran Golovko i voditeljica gradskih manifestacija TZ grada Splita, gđa. Aida Jukić posudbom kostima, gosp. Kruno Cukrov, vlasnik Muzeja uja u Škripu, domjenkom za sve statiste i organizatore, gosp. Ivica Nižetić posudbom nakita i rekvizite, gđa. Mirjana Bižaca šivanjem kostima i gosp. Frane Žuvić kontaktom sa Škripljanima.

 

 

 

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.