Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Sljedećeg vikenda, 21. i 22. srpnja, privatnim avionom na brački aerodrom stiže TV ekipa iz San Marina koja će u Bolu i Postirima snimati priloge za emisiju „Alta Marea“. Tema emisije je povijest ribolova, a dolazak TV ekipe dogovorio je Boljanin dr. Nikša Šimetović, koji živi u San Marinu.

 

 

Bol je nekada bio naselje ribara i težaka, dok su ribarstvo, vinogradarstvo i maslinarstvo sada dopunska zanimanja. U monografiji „Boljani“ navedeno je da je Bol 1899. godine imao u vlasništvu 24 ribarska broda i 41 manji čamac; na međunarodnoj ribarskoj izložbi 1902. u Beču za izložene predmete odlikovana su braća Čubretović iz Bola; drugu nagradu i medalju cara Franje Josipa dobio je na izložbi izuma u Beču 23-godišnji Nikola Vidošević za feral tzv. acetilen svijeću koja se koristila u ribolovu. Na tom izumu radio je i Ivan Brešković Živac. Zbog obilnog ulova plave ribe Mardešići iz Komiže utemeljili su 1902. u Bolu tvornicu za preradu ribe. Tvornica je prestala radom 1923. godine. Godine 1906. Bol ima 26 brodova za ljetni ribolov i 150 ribara. Iz Bola se od 1907. do 1910. izvezlo 11.200 kg slanih srdela. Ribarska zadruga osnovana je 1910., a u registru su upisana 74 člana.

Posebno je interesantan povijesni podatak o suvremenoj metodi lova tunja (kalifornijskog tipa) na Jadranu, ali i u Europi, koji je 1929. uveo Ante Viličić iz Bola. Prvi tunolovac „Napredak“ izgrađen je u Sumartinu (dužine 17,25, a širine 4,40 metara).

 

                                              Tunolovac "Napredak"

                                              Antun Viličić (sasvim desno) pored makete broda "Napredak"

Izvor: Bolska kronika

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.