Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Župan Blaženko Boban predao je danas ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, dr. Leu Luetiću ključeve šest novih vozila hitne medicinske pomoći među kojima i ono za ispostavu u Supetru.

 Vozila, ukupne vrijednosti skoro 3, 3 milijuna kuna, osim u našoj služiti će i u ispostavama Makarske, Vrgorca, Trogira, Omiša i Solina.

– U skladu s našom ustaljenom praksom koju su počeli moji prethodnici i na tome im se zahvaljujem, evo i na početku ove godine županija predaje šest vozila Hitne pomoć koja će služiti za još kvalitetniji, hitniji, brži i bolji prijevoz pacijenata. – kazao je župan.

S obzirom na broj turista i manifestacija ljeti Hitna pomoć ima udvostručene aktivnosti prilikom čega je potrebno brzo reagirati.

– Nadam se da su naši pacijenti jako zadovoljni posljednjih godina s uslugama naše Hitne pomoći te da će biti još zadovoljniji sada kada im dodatno osiguravamo nova i ekspeditivna vozila Hitne pomoći. – rekao je Boban.

Zavod za hitnu medicinu trenutno ima 120 vozila, od čega je 50-ak novih. Time SDŽ ima najbolji prosjek starosti vozila u Republici Hrvatskoj.

– U svakoj ispostavi bi trebala biti najmanje dva dobra vozila za tim hitne medicine ako je u ispostavi jedan tim. Ako imamo dva tima hitne medicine, onda se broj pričuvnih vozila povećava. Međutim, mi nemamo samo timove hitne medicine imamo i sanitetski prijevoz. Imamo jednu politiku da najbolja nova vozila stavljamo u tim hitne medicine za pružanje hitnih intervencija, a ona malo starija izvlačimo u sanitetski prijevoz i na taj način vozila ostaju u određenoj upotrebi. – ističe Luetić.

Napomenuo je kako po pravilnicima vozila nakon pet godina u timu hitne medicine trebaju prijeći u sanitetski prijevoz ili se otuđiti iako su to praktički još nova vozila. Dodao je kako prema statistici i podacima ZHMP, praktično kroz dvije godine, cijela županija prođe kroz Zavod za hitnu medicinu. Tako su prošle godine imali 20 tisuća intervencija, a kroz sve ispostave je prošlo 200 tisuća pacijenata. Na kraju je dodao kako je vrijeme intervencije od poziva u skladu s europskim standardima, prosječno deset minuta u urbanim područjima, a dvadeset u ruralnim.

 

 

Izvor: Službene stranice Splitsko-dalmatinske županije

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn