Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Jučer je, na Veliki petak, u Bolu održana velika procesija "Priko poja", dvadeset i druga po redu od kad je ova drevna pučka tradicija obnovljena 1997. godine.   

 

 Krenulo se u 7.10 sati iz Samostanske crkve nakon jutarnje molitve koju je vodio padre Ivo Plenković. Tmurni oblaci, jako jugo i prohladno jutro bili su razlog da su odustali neki stariji Boljani. U početku ih je u procesiji bilo 70, ali ih se mnogo priključilo kod Župne crkve. Kod crkvice Sv. Josipa bilo ih je oko 250, ali su uz Boljane u procesiji bili i neki turisti.


Od Župne crkve u procesiju su se uključili križonoša Velikog križa Jakov Mladineo, dok je križ Golubicu nosila Ana-Maria Psenner. Ovogodišnje križonoše, po ženskoj liniji, su iz obitelji Fabijanović Fajkinovi. Sudionici u procesiji obišli su čitav Bol, prešavši put u dužini od 10 kilometara.


U Župnu crkvu došli su oko 10.30 sati, gdje je završila procesija odlaganjem križeva i molitvom koju je vodio padre Damir Šokić.

 
Izvor i fotografije: Bolska kronika

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.