Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

"ZABORAVLJENA MJESTA" U GALERIJI DEŠKOVIĆPozivamo Vas na otvorenje samostalne izložba  akademske slikarice Nine Bešlić „Zaboravljena mjesta“, u ciklusu „Ljetne izložbe u Galeriji umjetnina Branislav Dešković„ u Bolu, u četvrtak 11. rujna 2014. u 21.00 sati.
O UMJETNICI...

Nina Bešlić pohađala je srednju školu likovnih umjetnosti u Splitu, a 2004. diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na jedanaest  samostalnih i dvadesetak skupnih izložbi i festivala u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada i potpora za likovno stvaralaštvo. Koristeći principe reciklaže 2010. pokreće svoj samostalni projekt „Recycle And Wear“ koji se prezentira kroz umjetnost, dizajn i kreativne radionice. Od 2002. sudjeluje na mnogobrojnim umjetničkim i edukacijskim radionicama. Pored samostalne umjetničke djelatnosti bavi se sociopedagoškim radom kroz likovno edukativne programe u partnerstvu s nevladinim organizacijama, učilištima i umjetničkim udrugama. Članica je HDLU-a i HZSU-a.

O IZLOŽBI...
Izložbe prikazuje ciklus nastao u periodu između 2011 – 2014 godine. Umjetnica izlaže deset prikaza pejzaža komponiranih u vodoravnu kompoziciju, koji završava pretočen u prozirni kubus. Radovi Nine Bešlić “Zaboravljena mjesta” istražuju poveznice između stvarnih i imaginativnih svijetova postavljajući ih u kontekst pejzaža. U prikazu pejzaža umjetnica se oslanja na osjećaje nostalgije prožete romantičnim sjećanjima iz djetinjstva koji postaju poticaj umjetničkoj ekspresiji unutarnjih svjetova i psihičkih stanja. Promatrajući rad u širem kontekstu imaginativni pejzaži istražuju odnos čovjeka, prostora i njihove zajedničke koegzistencije u nastojanju u nastojanju očuvanja tradicije i intime u stvaranju novih sustava.

O GALERIJI...
Galerija umjetnina u Bolu, osnovana 1963. nazvana je imenom velikog kipara animalista iz Pučišća Branislava Deškovića ( 1883. – 1939.)  a ovdje ga možemo pratiti od najranijih djela nastalih u vrijeme venecijanskog školovanja i mladenačkih portreta, preko serije prikaza njegovih ljubimaca pasa u pokretu, do monumentalnih skulptura poput  „Pobjede slobode“. Stalni postav Galerije  raspodijeljen je na tri etaže barokne palače (1694.) i predstavlja jedan od najreprezentativnijih postava hrvatske moderne umjetnosti (tridesetak slika Ignjata Joba, dvadesetak Ljube Ivančića, niz skulptura Valerija Michielija i Ivana Rendića te samog Deškovića). Od slikara između dva rata najčešća su djela Ignjata Joba i Jurja Plančića, galerija čuva radove više od tridesetak slikara i desetak kipara, među kojima se nalaze i neka od najvećih imena suvremene hrvatske umjetnosti – od slikara Marina Tartaglije, Otona Postružnika, Frane Šimunovića, Ive Šebalja, Ljube Ivančića i Šime Perića, a od kipara Valerija Michielija, Mirka Ostoje, Raula Goldonija i drugih.  Mnogi umjetnici čija su djela izložena u Galeriji svojim su podrijetlom vezani uz Brač ili je ovaj otok u određenoj mjeri utjecao na oblikovanje njihova umjetničkog izričaja. Za mnoge su umjetnike zastupljene u Galeriji dalmatinsko podneblje, posebice otok Brač bili neiscrpnim izvorom nadahnuća. Umjetnička zbirka Galerije ima svojstvo kulturnog dobra Republike Hrvatske. U aneksu prizemlja Galerije i ove se godine odvija živa izložbena djelatnost u ciklusu „Ljetne izložbe u Galeriji umjetnina Branislava Deškovića“.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.