Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Predavanje “Kako se sprijateljiti sa suhozidom” održat će se u subotu 11. ožujka u sklopu akcije renovacije vapnenice u Pučišćima.

 
Diljem jadranske Hrvatske je milijun kilometara suhozida i desetak tisuća posve suhozidnih građevina. Njihova zaštita kreće od 1962. kad je etiketom Dingača propisano kako jedino pravo vino tog imena dolazi iz vinograda čije se suhozidne terase periodično pretresaju i obnavljaju, stavljajući u prvi plan način obrađivanja a ne krajobraznu formu.

Nedavnu registraciju suhozidnih gradnji kao jednog nematerijalnog kulturnog dobra komentirat će doc.dr.sc. Jadran Kale, autor obrazloženja prvih zaštita suhozidnih građevina u Hrvatskoj, ujedno i pisac žalbi na taj preventivni i trajni upis u Registar kulturnih dobara RH. Gradnja i popravljanje bračke vapnenice pravi su povod pitanju kako kamenu biti dobrim prijateljem.

Pola stoljeća nakon toga jedini suhozidi sigurni pred bagerima su oni udaljeni od betonskih obala i građevnih zona. Zaštita najšireg ljudskog otiska u krajoliku tek se ustaljuje a predavanje na ovu zanimljivu temu počinje u 18 sati.


 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.