Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Predavanje “Kako se sprijateljiti sa suhozidom” održat će se u subotu 11. ožujka u sklopu akcije renovacije vapnenice u Pučišćima.

 
Diljem jadranske Hrvatske je milijun kilometara suhozida i desetak tisuća posve suhozidnih građevina. Njihova zaštita kreće od 1962. kad je etiketom Dingača propisano kako jedino pravo vino tog imena dolazi iz vinograda čije se suhozidne terase periodično pretresaju i obnavljaju, stavljajući u prvi plan način obrađivanja a ne krajobraznu formu.

Nedavnu registraciju suhozidnih gradnji kao jednog nematerijalnog kulturnog dobra komentirat će doc.dr.sc. Jadran Kale, autor obrazloženja prvih zaštita suhozidnih građevina u Hrvatskoj, ujedno i pisac žalbi na taj preventivni i trajni upis u Registar kulturnih dobara RH. Gradnja i popravljanje bračke vapnenice pravi su povod pitanju kako kamenu biti dobrim prijateljem.

Pola stoljeća nakon toga jedini suhozidi sigurni pred bagerima su oni udaljeni od betonskih obala i građevnih zona. Zaštita najšireg ljudskog otiska u krajoliku tek se ustaljuje a predavanje na ovu zanimljivu temu počinje u 18 sati.


 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn