Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

VI. po redu Smotra sirnica otoka Brača ove će se godine održati u Postirima, na uskršnji ponedjeljak 17. travnja u Hotelu Pastura u 11 sati.

 

 

 

Pozivaju se zainteresirani da donesu svoje sirnice na ocjenjivanje ili se jednostavno pridruže ovoj tradicionalnoj manifestaciji koja se svake godine održava u drugom bračkom mjestu.

Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelom zaleđa, uvjetovana je ekološkim, klimatskim, povijesnim i kulturnim čimbenicima Mediterana. Manifestacija "Smotra sirnica otoka Brača" svojim karakterom opravdava uvrštenje otoka Brača i Hvara na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta pod imenom «Mediteranska prehrana».

Do sada je Narodna knjižnica Sutivan organizirala pet Smotri sirnica otoka Brača koje se svaki put održavaju u drugom bračkom mjestu a dosadašnje su bile u Sutivanu, Nerežišćima, Škripu, Selcima i Bolu dok se ovogodišnja održava u Postirima 17. travnja na uskršnji ponedjeljak.

Manifestacija ima gastronomski i kulturno-umjetnički dio a njen cilj je očuvati i popularizirati vještinu mješenja uskrsnog kruha, sirnice ili pince, na brački specifični način i tako osigurati prijenos te tradicije na mlađe naraštaje.
Zanimljivo je da pobjednik ovog natjecanja nije najbolji pojedinac već mjesto koje on zastupa. To mjesto sljedećih godinu dana nosi titulu: Čuvar gastronomske tradicije otoka Brača.

Program ovogodišnje smotre:

Od 10.00.do 11.00 sati: prijava sudionika / preuzimanje uzoraka
Od 11.00 započinje rad žirija
U 11.00. sati započinje kulturno-zabavni program
Oko 12.00 proglašenje pobjednika smotre
Iza 12.15 degustacija zaprimljenih sirnica

Organizatori ovogodišnje Smotre sirnica su Hrvatska narodna knjižnica Antonio Rendić Ivanović Sutivan i Turistička zajednica Općine Postira

Kontakt telefoni: 095 718 0001 i 091 535 4937

 

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn