Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

TISAK NA MAJICE

Youngsters On The Air 2017 - YOTA 2017 je aktivnost koja se svake godine održava u nekoj od zemalja IARU regije. Ove godine domaćin je bila Engleska, a skup se održao u međunarodnom ljetnom kampu Gilwell Park u Londonu.

 

 

 

Na tim se skupovima okupljaju mladi radioamateri iz 27 zemalja IARU regije, uglavnom Europe (do 26 godina), a sudjeluju u razmjeni iskustava amaterskog radija i ostalim interkulturnim aktivnostima. Broj sudionika ne prelazi 80, a cilj im je izgrađivanje što boljih odnosa sa istomišljenicima drugih zemalja te razvoj međunarodnog prijateljstva putem amaterskih radio komunikacija.

Cilj YOTA akcije je privući nove i mlade amaterske radiooperatore ovom lijepom hobiju. Obzirom da živimo u svijetu u kojem se komunikacija digitalizira na način da je gotovo ne možemo pratiti, namjera je ukazati javnosti na važnost ovog hobija i na taj način mu u budućnosti priskrbiti status kakvog zaslužuje. Tijekom mjeseca prosinca aktivirat će se mladi radioamateri iz ove IARU regije pod posebnim pozivnim oznakama, a hrvatski će se radioamateri javljati pod pozivnom oznakom 9A0YOTA i 9A17YOTA. Ovaj prestižan zadatak dobila su u Hrvatskoj svega četiri radioamaterska kluba među kojima je i supetarski 9A1CFN.

Supetarski radioklub preuzeo je na sebe obavezu da u tom vremenu, radeći isključivo s mladim radioamaterima, održi što više veza sa svim radioamaterima svijeta koji ih pozovu. Aktivnost povećava činjenica da se za određeni broj održanih veza s YOTA stanicama dobivaju i prigodne diplome. Očito je da se ovakvim pojačanim aktivnostima želi privući što više mladih za bavljenje ovim interesantnim hobijem. Naši će iskusni mladi operatori raditi isključivo digitalnim načinom rada (BPSK i RTTY), dok će ostali u Hrvatskoj koristiti foniju ili telegrafiju.

Akcija počinje u petak 1. prosinca i traje do 31. prosinca.

Zaželimo našoj mladoj posadi mnogo dalekih veza sa radioamaterima širom svijeta.

 


Prilog: Ivica Pavišić, 9A2BW

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.