Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

PRORADIO PRVI INTELIGENTNI INSTRUMENTPredstavljamo vam fascinantnu elektroničku samogradnju mladih bračkih radioamatera.

 

 

Svima koji su se imalo dotaknuli elektronike dobro je poznato da je neophodno prisustvo barem jednog mjernog instrumenta kojim se mogu očitavati vrijednosti napona, struje i otpora. Mjerenje kapaciteta kondenzatora i induktiviteta zavojnice bio je nedostižan san svakog mladog konstruktora jer su navedeni instrumenti bili skupi a i rijetki.

Danas više nije tako. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji svi su instrumenti postali dostupni običnim ''smrtnicima'' i time olakšali rad budućim elektroničarima.

Taj podatak i vijest i ne bi bila nešto naročito da mladi entuzijasti i radioamateri supetarske Vidove Gore nisu otišli korak dalje. Uz malu pomoć i nadzor svog mentora uspjeli su sastaviti moderan instrument koji mjeri sve što mu se priključi na njegove ispitne točke.
Uređaj sam prepoznaje priključeni element ( otpornik, kondenzator, diodu, zavojnicu, tranzistore svih vrsta i t.d. ) , analizira ga nekoliko sekundi i na displeju ispiše njegovu vrijednost, konstatira da je element ispravan ili u kratkom spoju te na kraju i nacrta simbol tog elementa. Za zavojnice daje vrijednost induktiviteta u mili ili mikrohenrijima kao i za kondenzatore reda pikofarad do mikrofarad.

Za ispitivane tranzistore točno označi gdje su emiter, baza ili kolektor te vrstu tranzistora NPN ili PNP. Ovo je neobično važno ako se na tranzistoru izbrišu oznake ili tip.

Na kraju smo ''pametni instrument'' pokušali prevariti pa smo mu na njegove stezaljke priključili običan čavao. Nakon nekoliko sekundi ''razmišljanja'' pročitali smo na displeju: priključeni element ima otpor od 0,1 Ohm ali isti nije upotrebljiv za elektroničke sklopove...! I što na to reći ??

Najviše truda u izradi ovog pametnog instrumenta dao je Tonči Franulić, učenik 8. razreda OŠ Supetar, izvrstan operator sa sklonošću prema robotici.

Nadajmo se da će i drugi pokazati slične sklonosti a ovaj klub će to omogućiti svima koji to žele.

 

 

 

Prilog i fotografije: Ivica Pavišić

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.