Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

U Pučišćima, mjestu poznatom po kamenolomu i kvalitetnom kamenu, djeluje već 23 godine i Međunarodna ljetna glazbena škola.

 

 

 

Projekt koji promiče hrvatsku kulturnu i umjetničku baštinu, a mladima pristiglih iz Hrvatske i brojnih zemalja s raznih strana svijeta pruža priliku da u preljepom, opuštajućem ambijentu, daleko od svojih matičnih ustanova, unaprijede svoje glazbeno umijeće, razmjene glazbena iskustva a mnogima i „odskočna daska za uspješnu glazbenu karieru“ (Zana Messia, USA).
Seminari klasične glazbe održavaju se u Pučišćima a Jazz i popularna glazba u Bolu.

Obzirom da na školi nema dobnih granica, niti godine naobrazbe, posebnu draž čine muziciranja studenata s profesorima i polaznicima zrelije dobi. Jedan od njih je i ugledni profesor na odjelu za informatiku na King*s Collegeu u Londonu dr. Richard Overill koji je došao proučavati pomalo zaboravljene instrumente: čembalo s pedalama, klavikord i virginal. Kroz takva muziciranja i druženja stvaraju se čvrsta prijateljstva, u profesionalnom smislu otvaraju se nova područja .

U Pučišća dolazi i prof. Anders Miolin, šveđanin, gitarist i profesor na Umjetničkom univerzitetu u Zurihu sa svojom trinaestžičanom gitarom na kojoj muzicira samo par glazbenika u svijetu. Prof. Miolin je poliglot i uz 9 jezika odlično govori hrvatski.

Brojni koncerti održavaju se u Pučišćima i raznim mjestima na Braču. Osim koncerata klase , završnih koncerata česti su nastupi u crkvama , trgovima i izložbama. „Nerjetko nastaju i spontane „akcije“ na plaži što čini posebnu draž“ (Saša Nestorović).
Radi se puno, ruše se rekordi u vježbanju, ali se stigne i okupati , družiti i uživati. Pravi ljetni , kreativni odmor daleko od negativnih utjecaja.

Obzirom da s polaznicima dolazi i njihova pratnja, u mjestu se ostvari veliki broj noćenja što ostvaruje ono ćemu Hrvatska teži – kulturnom turizmu, a sveobuhvatno, Pučišća - osim kamena imaju svoje mjesto i na svjetskoj kulturnoj mapi.

 

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn