Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

U Pučišćima, mjestu poznatom po kamenolomu i kvalitetnom kamenu, djeluje već 23 godine i Međunarodna ljetna glazbena škola.

 

 

 

Projekt koji promiče hrvatsku kulturnu i umjetničku baštinu, a mladima pristiglih iz Hrvatske i brojnih zemalja s raznih strana svijeta pruža priliku da u preljepom, opuštajućem ambijentu, daleko od svojih matičnih ustanova, unaprijede svoje glazbeno umijeće, razmjene glazbena iskustva a mnogima i „odskočna daska za uspješnu glazbenu karieru“ (Zana Messia, USA).
Seminari klasične glazbe održavaju se u Pučišćima a Jazz i popularna glazba u Bolu.

Obzirom da na školi nema dobnih granica, niti godine naobrazbe, posebnu draž čine muziciranja studenata s profesorima i polaznicima zrelije dobi. Jedan od njih je i ugledni profesor na odjelu za informatiku na King*s Collegeu u Londonu dr. Richard Overill koji je došao proučavati pomalo zaboravljene instrumente: čembalo s pedalama, klavikord i virginal. Kroz takva muziciranja i druženja stvaraju se čvrsta prijateljstva, u profesionalnom smislu otvaraju se nova područja .

U Pučišća dolazi i prof. Anders Miolin, šveđanin, gitarist i profesor na Umjetničkom univerzitetu u Zurihu sa svojom trinaestžičanom gitarom na kojoj muzicira samo par glazbenika u svijetu. Prof. Miolin je poliglot i uz 9 jezika odlično govori hrvatski.

Brojni koncerti održavaju se u Pučišćima i raznim mjestima na Braču. Osim koncerata klase , završnih koncerata česti su nastupi u crkvama , trgovima i izložbama. „Nerjetko nastaju i spontane „akcije“ na plaži što čini posebnu draž“ (Saša Nestorović).
Radi se puno, ruše se rekordi u vježbanju, ali se stigne i okupati , družiti i uživati. Pravi ljetni , kreativni odmor daleko od negativnih utjecaja.

Obzirom da s polaznicima dolazi i njihova pratnja, u mjestu se ostvari veliki broj noćenja što ostvaruje ono ćemu Hrvatska teži – kulturnom turizmu, a sveobuhvatno, Pučišća - osim kamena imaju svoje mjesto i na svjetskoj kulturnoj mapi.

 

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.