Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

TISAK NA MAJICE

Sinoć je u Dvorani Hrvatskog skupa pred brojnom i zainteresiranom publikom predstavljena knjiga „Brač Bourgogne: priča o kamenu“. Knjiga je izdana kao jedan od ostvarenih projektnih rezultata zajedničkog dvogodišnjeg projekta „Brač Bourgogne: Priča o kamenu“ dviju pučiških škola, Osnovne škole Pučišća i Klesarske škole, te dvije francuske škole iz Dijona.

 

 

Projekt je financiran iz europskog programa Erasmus+, a knjigu je izdala Osnovna škola Pučišća. O knjizi je govorila dr. sc. Lucija Puljak, urednica izdanja i predstavnica izdavača te su svoj doprinos knjizi odnosno dio svog rada s učenicima kroz istraživanja predstavili učitelji. Motivirani činjenicom da dio krajolika ruralnih krajeva Burgundije iznenađujuće podsjeća na kulturni krajolik Brača, projektni tim poveznicu nalazi u ranom srednjem vijeku odnosno u kamenu, kulturi eksploatacije i obrade kamena te kulturi građenja. Istražujući srednjovjekovne crkvice otoka Brača, brački statut, gradnju vapnenica te život u srednjem vijeku učenici su se sa svojim zavičajem odnosno svojim predcima povezali na najbolji mogući način – postavljajući pitanja i istražujući. Nakon dvije godine rada, uz izdanu knjigu, ostala je opsežna pisana i foto-dokumentacija rada na projektu te iskustvo zajedničkog rada i druženja s francuskim partnerima, rečeno je u predstavljanju.

Večer su obogatili učenici Duje i Jure koji su nam na pučišken govoru, koristeći gotovo zaboravljeni jezik japjeničara, ispričali priču o gradnji vapnenica i životu graditelja vapnenica.

Dr. sc. Lucija Puljak predstavila je i dvije škole iz Dijona, kao i francusku pokrajinu Burgundiju, izazivajući nas da u izloženim fotografijama prepoznamo koje su fotografije snimane na Braču, a koje u Burgundiji – što je gotovo nemoguć zadatak. Sve izložene fotografije, kao i fotografije u knjizi nastale su u školskim foto-radionicama škola partnera u projektu.

Predstavljanje, u organizaciji OŠ Pučišća i Narodne knjižnice „Hrvatski skup“ Pučišća dio je ovogodišnje proslave sv. Jere, pučiške fjere.


 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.