Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Ove godine obilježava se 110. obljetnica osnivanja dominikanske gimnazije u Bolu na Braču (1907.-2017.). Tim povodom će se u petak, 10. studenoga u 11,30 sati u Bolu u Domu kulture održati znanstveni kolokvij „Dominikanci i školstvo u Bolu na Braču“, u organizaciji Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

 

 

Ovo je važna obljetnica za Bol jer su upravo dominikanci u mjesto doveli školstvo te u svijet poslali mnoge generacije intelektualaca i znanstvenika. 

Na ovom će skupu o dominikanskom školstvu u Hrvatskoj govoriti akademik Franjo Šanjek. Dr. sc. Zvonko Džankić dat će kratak povijesni pregled o dominikanskoj gimnaziji u Bolu. O školovanju dominikanaca bolskih profesora u Fribourgu u Švicarskoj govorit će prof. dr. sc. Anto Gavrić. Dr. sc. Renata Burai predstavit će izvještaje o pedagoškom nadzoru dominikanske gimnazije tridesetih godina XX. st., a dr. sc. Tanja Baran literarno-novinarske dosege dominikanskih gimnazijalaca u Bolu. Na kraju će doc. dr. sc. Marinko Šišak govoriti o bolskim dominikancima i izgradnji nacionalne svijesti.

Srednja škola Bol i Centar za kulturu Bol obilježit će u prosincu ovu obljetnicu posebnim kulturnim programom u Domu kulture te tako proslaviti dugu povijest gimnazijskog obrazovanja u Bolu.

 

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn