Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

TISAK NA MAJICE

Ove godine obilježava se 110. obljetnica osnivanja dominikanske gimnazije u Bolu na Braču (1907.-2017.). Tim povodom će se u petak, 10. studenoga u 11,30 sati u Bolu u Domu kulture održati znanstveni kolokvij „Dominikanci i školstvo u Bolu na Braču“, u organizaciji Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

 

 

Ovo je važna obljetnica za Bol jer su upravo dominikanci u mjesto doveli školstvo te u svijet poslali mnoge generacije intelektualaca i znanstvenika. 

Na ovom će skupu o dominikanskom školstvu u Hrvatskoj govoriti akademik Franjo Šanjek. Dr. sc. Zvonko Džankić dat će kratak povijesni pregled o dominikanskoj gimnaziji u Bolu. O školovanju dominikanaca bolskih profesora u Fribourgu u Švicarskoj govorit će prof. dr. sc. Anto Gavrić. Dr. sc. Renata Burai predstavit će izvještaje o pedagoškom nadzoru dominikanske gimnazije tridesetih godina XX. st., a dr. sc. Tanja Baran literarno-novinarske dosege dominikanskih gimnazijalaca u Bolu. Na kraju će doc. dr. sc. Marinko Šišak govoriti o bolskim dominikancima i izgradnji nacionalne svijesti.

Srednja škola Bol i Centar za kulturu Bol obilježit će u prosincu ovu obljetnicu posebnim kulturnim programom u Domu kulture te tako proslaviti dugu povijest gimnazijskog obrazovanja u Bolu.

 

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.