Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Zoga!...uz drevni sportski poklič koji znači Igraj!, Centar za kulturu Brač, Općina Nerežišća i Turistička zajednica Grada Supetra, pozivaju vas u Nerežišća na manifestaciju „Noć muzeja“, posvećenu tradicionalnim igrama i sportovima otoka Brača, u petak 26. siječnja 2018. od 18.30 do 24 sata.

 

 

Tema izložbe koja će biti otvorena u 18.30 u Galeriji „Nerežišća“ je povijest športa na otoku i demonstracija igre loptanja dlanom koja se već u ranom srednjem vijeku igrala u mnogim dalmatinskim gradovima, a na Braču je poznata kao balun o ruke. Ova drevna igra svojevrsna je preteča tenisa, igra se lopticom sašivenom od kože punjenom kostrijeti koju igrači udaraju dlanom. Nerežišća su jedno od rijetkih mjesta gdje se sačuvala ova tradicija, a balun o ruke igra se na trgu, preko krova jedinstvene crkvice sv. Petra iz 14. stoljeća, na kojoj raste minijaturni bor star preko dvjesto godina. U „Noći muzeja“ u 19 sati, posjetitelji će se upoznati s pravilima ove tradicionalne igre koja bi zasigurno mogla postati i novom sportsko-turističkom atrakcijom otoka Brača.
U nastavku programa na trgu sv. Petra, u disciplini potezanja konopa snage će odmjeriti i predstavnici bračkih općina i grada Supetra, u dvorani „Hrvatskog doma“ prikazat će se tradicionalne dječje igre, sportske i zabavne discipline, a „Bračko folklorno društvo Ciciljona“ podučit će zainteresirane plesnim koracima tradicionalnih bračkih plesova. U nastavku bračke „Noći muzeja“ očekuje vas ples i glazba uživo uz „Ritam bend““, uz čaj, vino i domaće kolače bračkih vrijednih kolačarica.

U „Noći muzeja 2018.“, besplatno možete razgledati i stalni postav Muzeja otoka Brača u Škripu.

 

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn