Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Zoga!...uz drevni sportski poklič koji znači Igraj!, Centar za kulturu Brač, Općina Nerežišća i Turistička zajednica Grada Supetra, pozivaju vas u Nerežišća na manifestaciju „Noć muzeja“, posvećenu tradicionalnim igrama i sportovima otoka Brača, u petak 26. siječnja 2018. od 18.30 do 24 sata.

 

 

Tema izložbe koja će biti otvorena u 18.30 u Galeriji „Nerežišća“ je povijest športa na otoku i demonstracija igre loptanja dlanom koja se već u ranom srednjem vijeku igrala u mnogim dalmatinskim gradovima, a na Braču je poznata kao balun o ruke. Ova drevna igra svojevrsna je preteča tenisa, igra se lopticom sašivenom od kože punjenom kostrijeti koju igrači udaraju dlanom. Nerežišća su jedno od rijetkih mjesta gdje se sačuvala ova tradicija, a balun o ruke igra se na trgu, preko krova jedinstvene crkvice sv. Petra iz 14. stoljeća, na kojoj raste minijaturni bor star preko dvjesto godina. U „Noći muzeja“ u 19 sati, posjetitelji će se upoznati s pravilima ove tradicionalne igre koja bi zasigurno mogla postati i novom sportsko-turističkom atrakcijom otoka Brača.
U nastavku programa na trgu sv. Petra, u disciplini potezanja konopa snage će odmjeriti i predstavnici bračkih općina i grada Supetra, u dvorani „Hrvatskog doma“ prikazat će se tradicionalne dječje igre, sportske i zabavne discipline, a „Bračko folklorno društvo Ciciljona“ podučit će zainteresirane plesnim koracima tradicionalnih bračkih plesova. U nastavku bračke „Noći muzeja“ očekuje vas ples i glazba uživo uz „Ritam bend““, uz čaj, vino i domaće kolače bračkih vrijednih kolačarica.

U „Noći muzeja 2018.“, besplatno možete razgledati i stalni postav Muzeja otoka Brača u Škripu.

 

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.