Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

U subotu, 11. kolovoza u Narodnoj knjižnici u Supetru bit će predstavljena knjiga "San i ostalo" poznatog povjesničara umjetnosti Guida Quiena.

 

 Riječ je o izbrušenom književnom mozaiku sjećanja kao i suvremenih refleksija o Splitu, Zagrebu, Braču i drugim mjestima „srca mog“, o kratkim pričama punim lirike i nostalgije. Knjigu je uredila Grozdana Cvitan koja je istaknula veliku umješnost autora da priča sa zanosom i iskričavima zapažanjima.
 
Autor je svoje autobiografske zapise razvrstao u pet ciklusa: Večernji ulomci, Život umjetnosti, Novinama kružim, San i ostalo, Djetinjarije.

Predstavljanje knjige počinje u 21 sat.

 

Životopis:
Guido Quien rođen je 1943. godine u Zagrebu. Klasičnu gimnaziju završio je u Splitu, a Filozofski fakultet (povijest umjetnosti i komparativnu književnost) u Zagrebu.
Od 1973. do 1994. radio je kao kustos Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu. Bio je voditelj zbirke slikarstva, grafike i minijature. Osim redovitog stručnog rada na zbirci, sudjelovao u mnogim kulturološkim projektima – izložbama, u koncipiranju novog stalnog postava, te je i autor više samostalnih izložbi. Od 1994. do 2003. bio je direktor Fundacije Ivana Meštrovića. Pokrenuo je, uz ostalo, revitalizaciju i otvaranje za javnost objekata Fundacije (Galerija Ivana Meštrovića i Kaštelet u Splitu, Crkva Presvetog Otkupitelja u Otavicama i Atelijer Meštrović u Zagrebu). Uz radove obnove, vodio je program novog stalnog postava Galerije Meštrović u Splitu, te ga predao javnosti 1998. godine. Autor je koncepcije stalnog postava (2010./11.) Galerije umjetnina "Branislav Dešković" u Bolu, na otoku Braču.
Kao povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Guido Quien ostvario je mnoge retrospektivne, monografske, problemske i autorske izložbe. Osamdesetih godina bio je voditelj Galerije «Zagreb» u Zagrebu, gdje je također postavio niz samostalnih i skupnih izložbi. Tekstove o likovnim umjetnostima objavljuje u časopisima, novinama, na radiju i HRT-u. Bio je stalni suradnik – kritičar Prvog programa Radio Zagreba/Hrvatskog radija. Od 1975. na Prvom programu radio Zagreba/Hrvatskog radija objavljuje niz općih tekstova s područja povijesti umjetnosti, naime za emisiju DNDD pisao je o domaćim i stranim umjetnicima različitih epoha. Surađivao je (od 1993. do 1995.) prilozima likovne tematike u emisiji TV kalendar, a za HRT je napisao i scenarij za film Zavičaj Ivana Meštrovića, 2003.
Priredio je i objavio knjigu Likovni dnevnik Eve Postružnik, Brački zbornik, Supetar, 1994. Glavni je konzultant i pisac više tekstova u monografiji Otok Brač, Fabra, Zagreb, 2005. Autor je knjiga: Susreti – likovne kritike 1972. – 1994., izbor, Matica hrvatska, Split, 1995.; Slavko Peršić, monografija, POU Velika Gorica, 2004.; Mladen Bašić Bibi, monografija, POU Velika Gorica, 2006.; Branko Vlahović (s D. Schneiderom), monografija, Art Studio Obzori, Zagreb, 2012.; Približen pogled, ULUPUH, Zagreb, 2012.; Razgovori o scenografiji, POU Velika Gorica, 2013.; Galerija na otoku (Katalog Galerije umjetnina "Branislav Dešković" u Bolu), Centar za kulturu Brač, 2013.; Priče o stvarima, ULUPUH, Zagreb, 2013.Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.