Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Drugu godinu zaredom pjesnički festival Odvalimo se poezijom održava se u Bolu na Braču, od 31. kolovoza do 2. rujna 2018. godine. Događanje je dio kulturne manifestacije 29. Bolsko lito, a sav program odvija se uz organizaciju i podršku Centra za kulturu Općine Bol.

 

 

 

Projekt Odvalimo se poezijom počeo je na društvenoj mreži Facebook još 2015. godine, a potom je prerastao u žive pjesničke susrete, pa možemo reći da je specifičan po svojem neobičnom putu što silazi s neba na zemlju, iz virtuale u stvarnost. U Bolu je lani prvi put održano dvodnevno događanje Odvalimo se poezijom. Ove se godine program proteže na tri dana.

Cilj projekta je okupiti pjesnikinje i pjesnike s lokalnog i šireg lokalnog područja, a idućih godina ako bude moguće, i iz svih krajeva Hrvatske, možda i dalje. Brač već ima dvije pjesničke manifestacije, jezično-pjesničku smotru Croatia rediviva: Ča - kaj - što u Selcima s dugom tradicijom, te festival čakavske riči Stjepan Štefe Pulišelić u Škripu.

Odvalimo se poezijom je još jedno novo mjesto susreta na kojem se nastoji spojiti staro i novo, tradicionalno i suvremeno, otočne idiome i standardni, suvremeni jezik.

Kao i prošle godine, prva večer programa posvećena je pjesničkim glasovima otoka Brača, pa je ove godine gost bolski umjetnik i pjesnik znani Ivica Jakšić Puko koji je posebno za festival pripremio svoj poetski performans.

Drugog dana sudionici će posjetiti prirodno-povijesnu znamenitost, Zmajevu spilju iznad Murvice nedaleko od Bola, čuti nevjerojatnu priču o Zmajevoj spilji i vidjeti njezine reljefe, te u atmosferi u kojoj su živjeli brački pustinjaci, koji su samostane i pustinje s južne strane otoka naselili još u 15. stoljeću, pročitati nekoliko pjesama mističnih pjesnika koji su način života i duhovnu srodnost dijelili i s bračkim pustinjacima.

U večernjem programu drugog dana predstavit će se splitski pjesnik Siniša Kekez svojom knjigom Splita mi je puna kita (Redak, 2016.), a bit će promovirane i dvije nove knjige poezije, knjiga Ljeto (MeandarMedia, 2017.) splitske pjesnikinje Katje Grcić, te knjiga Bezbroj i druge jednine (MeandarMedia, 2017.) solinske pjesnikinje Nade Topić.

Posljednjeg dana održat će se panel o poeziji na društvenim mrežama, u kojem će glavnu riječ imati pjesnik i slikar Hrvoje Marko Peruzović, dobitnik nagrade Post Scriptum za književnost na društvenim mrežama 2016. godine. Razgovarat će se o prostoru širenja poezije, ulozi društvenih mreža s obzirom da je i sam projekt Odvalimo se poezijom krenuo upravo s društvene mreže, te raspraviti što je dobro, a što manje dobro u današnjem vremenu kada svatko može objavljivati što hoće i objavljeno nazvati poezijom.

PROGRAM:

*Petak, 31. kolovoza
Bročki glos: Ivica Jakšić Puko, Kuo ni najebo, ti je već zakasni, Teatrin, 21.30 sati

*Subota, 1. rujna
Poezija pustinjaka: Zmajeva spilja, 11 sati (polazak iz Bola s pumpe, 8 sati)
Splitski đir: Siniša Kekez, Splita mi je puna kita, Galerija umjetnina Branislav Dešković, 20.30 sati
Promocije: Katja Grcić/Ljeto&Nada Topić/ Bezbroj i druge jednine, Galerija umjetnina Branislav Dešković, 21.30 sati

*Nedjelja, 2. rujna
Poezija na mrežama: razgovor, Cocktail bar Bolero, 10 sati
(svi su pozvani, poseban gost Hrvoje Marko Peruzović)

Autor plakata Tomislav Gamberožić

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.