brac online

Bračanima a posebice Pučišćanima Lucija Puljak je bila ili teta u vrtiću ili učiteljica ili ravnateljica no ostatku naše domovine poznata je kao znanstvenica a bijelom svijetu izvan naših granica kao čuvarica baštine i njegovateljica kulturnog nasljeđa jednoga otoka, koji većim dijelom i nije svjestan koju borbu je ova žena uložila u svoj 'škoj'.Od ovoga tjedna ona je umirovljena. Više neće odlaziti u svoju pučišku školu koju je u posljednjih 13 godina, otkad je vršila ravnateljsku dužnost, podigla na najveću razinu i koja je u svijetu obrazovanja poznata kao primjer dobre prakse. Tiskana izdanja različitih edicija nastalih pod njezinom uredničkom palicom, čiji su ciljevi bili očuvanje lokalne baštine, najznačajniji su suvenir koji možemo ponuditi sljedećim generacijama.

Novi ravnatelj OŠ Pučišća je Siniša Lučić Lavčević, omiljeni 'meštar' iz Gornjega Humca, od prošle godine profesor matematike u našoj školi. Zaljubljenik je u rad s djecom, a vjerujemo da će i dalje voditi našu školu u smjeru kojim je uspješno vodila naša teta Luce.


IZ BIOGRAFIJE:
Lucija Puljak rođena je 21. listopada 1952. u Supetru na Braču. Diplomirala je pedagogiju, magistrirala metodiku hrvatskoga jezika i književnosti te doktorirala lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom cijeloga radnog vijeka, koji je provela na različitim poslovima u neposrednoj odgojnoobrazovnoj praksi, bavila se znanstvenoistraživačkim i stručnim radom. Znanstveni i stručni rad temelji na metodologiji i metodici poučavanja te dječjem kognitivnom i jezičnom razvoju. Na tom iskustvu kreirala je i objavila mnogobrojne udžbenike za osnovnoškolsku djecu, priručnike za učitelje te znanstvene i stručne članke. Od 2004. godine sudjeluje u raznorodnim i različitim stručnim povjerenstvima čiji je zadatak uvoditi promjene u hrvatski sustav obrazovanja. Dodatnim edukacijama stekla je kompetencije za kreiranje i provođenje projekata koji se financiraju iz EU fondova. Angažirana je u međunarodnim partnerstvima (osobito hrvatsko-francuskim) usmjerenim na edukaciju mladih i očuvanje baštine. Za taj je rad odlikovana visokim francuskim odličjem iz reda Palmes Academiques. Predsjednica je Hrvatskoga fotosaveza, Udruge za otočki razvoj „Brač“ i Fotokluba „Foto Roko, a potpredsjednica Hrvatske zajednice tehničke kulture.

FB Pučišća o Luciji Puljak:
Napisala bi na ploču MORE, a mi smo u svoje bilježnice nizali asocijacije: ljepota, moć, šum, valovi, uzburkanost, smiraj, opasnost, beskraj. Rekla bi MAJKA, a mi smo, jedan za drugim nizali: ljubav, sigurnost, utjeha, ljepota, žrtva, ... A da bismo utisnuli u srce svu ljepotu pučiške vale, odvela bi nas 'u bore', gore na visoko, posjela nas i pustila da ispisujemo sve misli i osjećaje uživo, iz prirode. Da bismo osjetili svu snagu i vrijednost baštine, vodila nas je među suhozide, gradila s nama japjenice, učinila od nas reportere jednoga vremena, fotografe i pisce... Naučila nas je živjeti baštinu. Naučila nas je da svi možemo izgovoriti svu ljubav koju osjećamo prema zavičaju i ljudima koje volimo. Naučila nas je i da nije najvažnije govoriti 'gramatikano', da je puno važnije misliti, i ono promišljeno reći. Naučila nas je da naš je naš materinji jezik sredstvo kojim moramo promišljati svijet oko sebe. Nekima je bila teta u vrtiću, nekima učiteljica, nekima ravnateljica, cijeloj domovini poznata je kao znanstvenica, svijetu kao čuvarica baštine i njegovateljica kulturnog nasljeđa jednoga otoka, koji i nije svjestan koju borbu je ova žena uložila u svoj 'škoj'. Od ovoga tjedna ona je umirovljena. Više neće odlaziti u svoju pučišku školu koju je u posljednjih 13 godina, otkad je vršila ravnateljsku dužnost, podigla na najveću razinu i koja je u svijetu obrazovanja poznata kao primjer dobre prakse. Tiskana izdanja različitih edicija nastalih pod njezinom uredničkom palicom, čiji su ciljevi bili očuvanje lokalne baštine, najznačajniji su suvenir koji možemo ponuditi sljedećim generacijama.
Meštrovice, otići u mirovinu s ovakvom ostavštinom mogu samo rijetki. I dalje će se svijet okretati, i dalje će djeca učiti i usvajati nova znanja i nove vještine. Ali, još se na tom svijetu nije rodio čovjek koji ima sve što je potrebno da se uvijek, neumorno, kroz sve sfere ljudskoga djelovanja, autohtoni brački čovjek i njegova kultura življenja očuvaju od zuba novoga vremena.  Nadamo se da ćete tek sada imati još više vremena za baštinu.
Hvala za sve lijepe dane djetinjstva.


Foto: Joško Šupić / CROPIX

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.