brac online

"Mali otoci, prvaci održivosti" naziv je međunarodne putujuće fotografske izložbe koja je upravo otvorena u Splitu, u Francuskoj alijansi u Marmontovoj ulici, u sklopu obilježavanja Mediteranskog dana obale. Izložba će biti otvorena do 4. listopada, dok u Đardin, centar događanja povodom Dana obale možete svratiti još sutra, u utorak 25.09. od 14 do 17 sati.

 

 

Organizator izložbe je udruga "Small Island Initiative" (SMILO), u suradnji s Veleposlanstvom Francuske u Hrvatskoj i Centrom za regionalne aktivnosti programa prioritetnih akcija (CRA/PPA).
Izložba naglašava važnost prirodnih i kulturnih znamenitosti, kao i potrebu za održivim upravljanjem otočnim područjima kako bi se očuvala njihova baština. Mali otoci su krhki i jedinstveni i nalaze se na čelu globalnih promjena. To su područja i mjesta inovacije koja se stalno obnavljaju, zbog vlastitog održivog razvoja. Recikliranje otpada, očuvanje vodnih resursa, promicanje obnovljivih izvora energije, zaštita biološke raznolikosti, valorizacija kulturne baštine…Više nego sam poziv na putovanje, ova izložba ističe konkretne aktivnosti više od trideset malih otoka diljem svijeta kao odgovor na izazove budućnosti. Fotografije koje će biti izložene u Francuskoj alijansi, već su bile postavljene u Francuskoj, Španjolskoj, Tunisu i Mozambiku, a u Hrvatskoj na Zlarinu, Visu, u Zagrebu i Orebiću.

Od 2014, inicijativa za "male održive otoke", uz potporu francuske Agencije za zaštitu obale (Conservatoire du littoral), razvila se i danas je utjelovljena kroz udruge SMILO, s ciljem podržavanja dijaloga i praćenja sudionika koji svakodnevno rade na zaštiti otoka i vrednovanju njihovih postupaka. Ova izložba nudi priliku izraziti jedinstvenost veze između čovjeka i njegove okoline. Ovaj pristup je dio stvaranja solidarne međunarodne mreže malih otoka, orijentirane prema održivom razvoju. Dugoročno, SMILO želi stvoriti opsežnu mrežu za razmjenu iskustava i dobrih praksi, poticati i nagraditi napore na lokalnoj razini od strane svojih članova.

Detaljan program Dana obale pogledajte na službenoj stranici CostDay.

 

 

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.