Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Na 1. međunarodnoj konferenciji o zelenim i održivim knjižnicama „Let’s Go Green!“, održanoj od 8. do 10. studenog u organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Radne grupe za zelene knjižnice Hrvatskog knjižničarskog društva, sudjelovala je i „Hrvatska čitaonica“ Bol.

 

 

Izlagači i sudionici iz više od 20 zemalja svijeta razmijenili su iskustva i primjere dobre prakse. Jadranka Nejašmić, ravnateljica „Hrvatske čitaonice“, i dugogodišnji volonter u knjižnici Nikica Trutanić, dipl. ekonomist i komunikolog, predstavili su projekte ostvarene u suradnji sa Šimom Strikomanom: „Brač: kamen i voda“, „Zmajevo selo“ i „Terra Croatica – Bročko blogo“. Njihov cilj je valorizacija naše bogate kulturne baštine i njezina promidžba kao osnova turističke ponude.

Kulturno naslijeđe na Braču je prebogato i ono nas čini ponosnima, ali i obvezuje sačuvati ga i primjereno predstaviti svijetu da bi znali da upravo ovdje mogu slijediti tragove ljudskog obitavanja još od ranog doba povijesti, da smo upravo mi stvarali europsku kulturnu povijest, jer smo imali svoj jezik i svoje pismo na kojem su pisane knjige kao što je Misal po zakonu rimskoga dvora iz 1483. god., otisnut samo 28 godina nakon dovršetka Gutenbergove Biblije, pronađen u samostanu Dračeva luka. To je je prva slavenska inkunabula, pisana glagoljicom, prvi Misal u Europi koji nije tiskan latinicom i latinskim jezikom. U auli Nacionalne i sveučilišne knjižnice upravo je postavljena izložba o glagoljici. Druženje sa sudionicima konferencije nastavilo se na Brijunima i Puli, također biserima u hrvatskoj baštinskoj kruni.

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.