brac online

Lucija Puljak vratila se s Korzike puna dojmova i novih iskustava, te planova za nove plodne međunarodne suradnje. Razlog njenog putovanja na Korziku je projekt MEDUC, u koji je krenula Osnovna škola Pučišća zajedno s francuskim partnerima iz organizacije U Marinu (Bastia na Korzici).

 

 

Projektom je predviđeno razviti nastavne materijale koji će olakšati učiteljima iz mediteranskih područja poučavanje učenika o moru i razvijanje pravoga odnosa prema moru i životu uz more. More je neizmjerno važan, resurs, ima ogromnu ulogu u životu ljudi, onih koji su mu blizu i onih koji su mu daleko. Previše ga uzimamo zdravo za gotovo. E, ovim će se projektom nastojati udružiti zaljubljenike u more u želji da ga čuvaju i obogaćuju, da mu daju, a ne samo uzimaju.
I u ovom projektu, kao i u svim prethodnim, kolektiv OŠ Pučišća udara ritam, prvi kreće u realizaciju, stvara i provjerava inovativne modele rada. Izvijestit će o njima druge učitelje i profesore prije no što oblikuje priloge za zajednički priručnik.
Dugotrajno i skupo putovanje u Korziku Lucija Puljak iskoristila je za susrete s autoritetima i predstavnicima lokalnih vlasti. Kao županijska vijećnica i predsjednica Odbora za međunarodnu suradnju, ovlaštena je da priprema buduća partnerstva u ime župana Blaženka Bobana i u ime bračkoga LAG-a i FLAG-a. Francuski kolege i dugogodišnji suradnici, koji ponešto znaju o Hrvatskoj, organizirali su susrete s ljudima koji dijele iste ideje, koji vole svoj zavičaj, žele čuvati svoje posebnosti i žele ostvariti transgeneracijski prijenos znanja i vještina na nove naraštaje.
Korzikanci su pokazali veliki interes za Hrvatsku, osobito ih zanimaju otoci i obala. Većina poznaje Istru i kvarnerske otoke. Split i Brač su im privlačni i nestrpljivi su započeti bilo kakav oblik suradnje. Predlažu sljedeće teme: upravljanje lukama i lučkim prometom, obučavanje mladih u izumrlim vještinama, osobito onima što su povezane s kamenom, čuvanje zavičajnih govora, obrazovne aktivnosti u svrhu povezivanja djece sa zavičajem ...
Svi su oduševljeni bračkim rezultatima, a Lucija Puljak još je jednom ukazala svijetu da se na ovom kamenom škoju baština voli i živi, čuva i spašava od zaborava.

 

Izvor: Fb Pučišća

 

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.