Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Lucija Puljak dobitnica je godišnje državne "Nagrade Ivan Filipović".

 

 

 

 

"Nagradu Ivan Filipović“ dodjeljuje Republika Hrvatska, odnosno Odbor "Nagrade Ivan Filipović“, a priprema Ministarstvo znanosti i obrazovanja, za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti i predstavlja najviše priznanje djelatnicima u odgoju i obrazovanju.

 

                                              Foto: Slobodna Dalmacija

Obrazloženje Odluke o dodjeli „Nagrade Ivan Filipović“ za 2017. godinu Odbor za dodjelu „Nagrade Ivan Filipović“ kaže:
"Lucija Puljak rođena je u 1952. g. Završila je Gimnaziju „Vladimir Nazor“ u Splitu, a diplomirala, magistrirala i doktorirala je na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Cijeli radni vijek (43 godine) provela je u Pućišćima na Braču.
Lucija Puljak najviše je pozornosti privukla svojom metodologijom poučavanja početnog čitanja. Prema toj metodologiji Lucija Puljak kreirala je udžbenik te priručnike za učenike i učitelje „Moja početnica“, što je bio prvi alternativni i eksperimentalni udžbenik u Hrvatskoj (1994./95.). Svoj znanstveni i stručni rad temelji na metodologiji i metodici poučavanja te dječjem kognitivnom i jezičnom razvoju. Metoda je omogućila mnogim učiteljima koji su je prihvatili da probleme u čitanju u svojim učionicama smanje na najmanju mjeru.
Teoriju i praksu inovativnog poučavanja opisala je u stručnim i znanstvenim radovima i obrazlagala učiteljima diljem Hrvatske na mnogobrojnim stručnim skupovima. Osim djelovanja u školskom kolektivu, Lucija Puljak aktivno djeluje u svojoj zajednici kao članica ili predsjednica udruga ili odbora koji se bave valorizacijom i zaštitom kulturne baštine te neformalnim obrazovanjem mladih. Za svoj rad na promoviranju djela Vladimira Nazora nagrađena je Plaketom Vladimira Nazora, a za međusobno približavanje kulturnih i prosvjetnih dodira između Francuske i Hrvatske predsjednik francuske Vlade odlikovao ju je Ordenom časnika Akademskih palmi.

Godine 1976. započela je raditi u školi kao odgojiteljica, zatim kao školska pedagoginja i učiteljica hrvatskoga jezika, a 2005. godine izabrana je za ravnateljicu OŠ Pućišća gdje je i završila svoj radni vijek u ulozi ravnateljice škole.
U svom bogatom životnom iskustvu zalagala se i bila pronositeljica inovativnih ideja o inkluzivnom odgoju i obrazovanju djece s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama, naglašavala je važnost uključivanja učenika, od najranije dobi, u život zajednice. Strastvena je njegovateljica kulturnog naslijeđa jednog otoka te čuvarica baštine, predsjednica je Hrvatskoga fotosaveza. Kreirala je i objavila mnogobrojne udžbenike za osnovnoškolsku djecu, priručnike za učitelje te znanstvene i stručne članke. Svoj radni vijek, 43 godine, provela je u Osnovnoj školi Pučišća. U rujnu ove godine otišla je u zasluženu mirovinu.
Lokalna zajednica, kolege, roditelji i djeca prepoznaju je kao stručnjakinju koja afinitetima prema stvaralaštvu sudjeluje u poboljšanju kvalitete života djece i mladeži."

Izvor: Fb Pučišća

 Čestitamo Luciji Puljak na nagradi i dosadašnjem ustrajnom radu!

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.