brac online

Centar za kulturu Brač i Aerodrom Brač pozivaju vas da se pridružite zvjezdanom putovanju "Od špiljske tmine do zvjezdane prašine", kojim će Brač obilježiti ovogodišnju manifestaciju Noć Muzeja, ovog petka, 1. veljače od 19 do 22 sata na Aerodromu Brač.

 

 

 

Čini se kako je u pripovijesti o Pustinji Blaca sažet povijesni put čitavog čovječanstva. Priča započinje dolaskom svećenika koji su svoja duhovna stremljenja u samoći upravljali k zvjezdanom nebu, preslikanom na stijenu njihovog prvog špiljskog prebivališta. U osvitu modernog doba posljednji pustinjak, astronom don Niko Milićević Mlađi, suvremenim je znanstvenim metodama u maloj blatačkoj zvjezdarnici pokušao proniknuti u tajne svemira. U čast don Nikole astronomi iz zvjezdarnice Višnjan dva asteroida otkrivena 1999. godine nazvali su 10241 Milićević i 10645 Brač.

U godini obilježavanja pedesete obljetnice čovjekovog spuštanja na Mjesec, u svjetlu aktualnih istraživanja svemira, a osobito Marsa, u Noći muzeja sastat ćemo se na aerodromu Brač kod Vidove gore, najvišeg vrha jadranskih otoka. Jeste li znali da je ovaj mali, ali izuzetno prometan aerodrom već prigodom svog osnutka 1992. godine registriran za svemirske letove? Posjetitelji Noći muzeja imat će priliku obići aerodrom, ući u mali zrakoplov na pisti, pogledati nebo kroz objektiv teleskopa, a direktor Tonči Peović predstavit će ideju o održivom zrakoplovstvu.
Ideja održivog razvoja, utkana u genetski kod otoka kao posebnog mikrokozmosa, sadržana je i u planu revitalizacije Pustinje Blaca. U grijanom prostoru za prijem putnika očekuje vas priča o eko muzeju i izložba fotografija. Pustinja Blaca prvi je brački muzej snimljen kroz virtualnu šetnju čije će se premijerno predstavljanje održati u Noći muzeja.

U glazbenom programu uz klapu Pastura slušat će se baštinska glazba ali i ona „svemirska“. Svemir i zvjezdarnica Pustinje Blaca nadahnuli su brački bend Valentino Bošković za njihov album „Marsovska listina". Najavljujući svoj prvi koncert 2046. godine na Vidovoj gori, posebno za Noć muzeja Valentino je pripremio još jedan cosmic pop hit. Slatke, domaće zalogaje pripremit će stalne suradnice Škrike, a svemirske kolačiće će napraviti učenici iz Supetra, Bola i Postira.

U Noći muzeja, zahvaljujući sponzorstvu prijevoznika Autotransa Arrive, bit će organiziran besplatan prijevoz iz dva pravca – Bola i Supetra, odakle će krenuti autobusi u 19 sati.

Organizatori: Centar za kulturu Brač, Aerodrom Brač
Sponzori: Autotrans Arriva, Turistička zajednica Grada Supetra, Turistička zajednica Općine Bol

 

 

 

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.