Brač Online

Portal otoka Brača - već 15 godina s vama

Odlično je bilo sinoć, na „Noći muzeja“ na bračkome aerodromu. Ovogodišnja zadana tema „Muzeji - inovacije i digitalna budućnost“ na Braču je obrađena kroz program „Od špilje do zvjezdane prašine“ koji je bio posvećen Pustinji Blaca te osobito njezinom posljednjem upravitelju don Niki Milićeviću, svećeniku i astronomu koji je početkom 20. stoljeća tamo osnovao zvjezdarnicu.

 

 

Program je povezao Pustinju Blaca, astronomiju i nepresušnu čovjekovu potrebu za otkrivanjem svemira. U 2019. godini kada se obilježava pedeseta obljetnica čovjekovog spuštanja na Mjesec, a u svjetlu aktualnih istraživanja svemira, osobito Marsa, Centar za kulturu Brač organizirao je program najbliže zvijezdama - na aerodromu Brač kod Vidove gore, najvišeg vrha jadranskih otoka.
Ovaj mali, ali izuzetno prometan aerodrom već prigodom svog osnutka 1992. godine registriran je za svemirske letove. Bračani su, baš kao i pronicavi svećenici upravljajući Pustinjom Blaca kroz stoljeća, razmišljali dugoročno te optimistično vjerujući u napredak ljudskog razmišljanja, predvidjeli mogućnost putovanja sa svog aerodroma čak izvan stratosfere.

U Noći muzeja aerodrom je na trenutak postao međugalaktički, najavljen je odlazak Bračana na Mars 2046. godine avioprijevoznikom „Lumbrela Rainways“, a mali svemirci prošetali su aerodromskom zgradom noseći sa sobom poseban „Brač space meal“, odnosno domaće škanjate za put u svemir.
Uz baštinsku glazbu, s kojom su nastupili muška klapa Pastura i dječja klapa Veras iz Bola , slušala se i ona „svemirska“. Svemir i zvjezdarnica Pustinje Blaca nadahnuli su brački bend „Valentino Bošković“ za njihov album „Marsovska listina". Oni su već odavno najavili svoj prvi koncert 2046. godine na Vidovoj gori, a posebno za Noć muzeja pripremili su još jedan cosmic pop hit.

Učenici iz Postira i Bola ispekli su svemirske torte i kolačiće, a one zemaljske, tradicionalne donijele su domaćice iz Škripa.
Posjetitelji Noći muzeja imali su priliku obići aerodrom, pogledati nebo kroz objektiv teleskopa, a direktor Tonči Peović govorio je o svemirskom turizmu i predstavio ideju o održivom zrakoplovstvu.
Ideja održivog razvoja, utkana u genetski kôd otoka kao posebnog mikrokozmosa, sadržana je i u planu obnove Pustinje Blaca Centra za kulturu Brač koji je ispričan kroz dokumentarnu video priču i izložbu fotografija „Pustinja Blaca – kulturni krajolik“. Za program revitalizacije Pustinje Blaca kroz ekomuzej Centar je dobio je i priznanje Vijeća Europe kojim su pohvaljuju napori za obnovu i zaštitu Pustinje Blaca i ukazuje na značaj koji projekt ekomuzeja ima za lokalnu održivost, identitet i osjećaj zajedništva.
Mnogi Bračani u Noći muzeja prvi put su bili na aerodromu, a zahvaljujući suvremenoj tehnologiji i prvi put , kroz virtualnu šetnju posjetili Pustinju Blaca. Veliki interes izazvao je i pogled kroz virtualne naočale i 360 video Pustinje. Aerodromski djelatnici bili su sjajni domaćini , a zahtjevnu organizaciju Noći muzeja podržali su i prijevoznik Arriva, TZ Općine Bol i TZ Grada Supetra.

Iz Centra za kulturu Brač koji je organizirao „Noć muzeja“ ističu da veliku pažnju posvećuju upravo zajedništvu i suradnji svih generacija otočana i iznimno su zadovoljni da je gotovo 600 Bračana došlo podržati ovu lijepu muzejsku priču.

Foto album možete pogledati OVDJE

Foto: Centar za kulturu Brač

 

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.