brac online

Supetrani će uskoro dobiti monografiju o svojem velikom sugrađaninu Marku Vuškoviću, Supetraninu svjetskog glasa.

 

 

 

 

Marko Vušković je rođen u Supetru 21.7.1877.g. Smatra se najvećim hrvatskim dramskim baritonom i prvim hrvatskim pjevačem europskih dosega. Diplomirao je na Bečkom konzervatoriju a tijekom svojeg života pjevao je na svim važnijim europskim pozornicama (u Opavi, Berlinu,Wurzbergu, Zagrebu, Pragu i Beču).

Ideja o izdavanju monografije o ovom velikom supetarskom izdanku tinjala je u Supetru već dugo a sama monografija dobila je ovih dana svoje grafičke konture.

Autorica monografije je gđa. Marija Barbieri koja se već godinama bavi Vuškovićevim radom a supetarska Narodna knjižnica i neumorna Gita Dragičević sakupljaju kataloge, slike, plakate i dokumente te redovito održavaju predavanja o Vuškoviću u programima Supetarskih lita.

Prošle je godine Supetar posjetio i unuk Marka Vuškovića, koji nosi njegovo ime, sveučilišni profesor u SAD-u koji je tom prigodom ponudio sufinanciranje izdavanja monografije s 5000 dolara te poklonio čitavu zbirku osobnih slika, pisama, dnevnika i dokumenata što je još više pomoglo realizaciji spomenute monografije.

Podršku u izradi monografije već su pružili Grad Supetar i Turistička zajednica Grada Supetra te mnogi glazbeni stručnjaci, poznavatelji Vuškovićeva rada.

Kulturni i turistički djelatnici grada Supetra iskreno se nadaju da će već ovog ljeta biti upriličena promocija ove vrijedne monografije i to u programu 35. Supetarskog lita.

 

 

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.