brac online

U ponedjeljak, 4. ožujka 2019. u 20 sati, u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, održat će se koncert u sklopu 52. Tribine 'Darko Lukić', na kojem će nastupiti naš mladi pijanist Tomislav Damjanović.

 
Tomislav će se zahtjevnoj zagrebačkoj publici predstaviti djelima Claude Debussya, Grazyna Bacewicza, Dore Pejačević i Johannesa Brahmsa.


Tomislav Damjanović (Split, 1992.) student je druge godine diplomskog studija (master) na njemačkoj Visokoj školi za glazbu Franz Liszt u Weimaru, u klasi ruskog profesora Grigoryja Gruzmana. Klavir je počeo učiti u dobi od deset godina, u klasi profesorice Ljubice Rudolfi na područnom odjelu splitske Glazbene škole Josipa Hatzea u Postirama na otoku Braču, gdje završava osnovno glazbeno obrazovanje. Nakon toga je završio srednju Glazbenu školu Josipa Hatzea u Splitu, u klasi profesorice Kosovke Čudine, a od rujna 2011. redoviti je student Muzičke akademije u Zagrebu, u klasi red. prof. Đorđa Stanettija, gdje je i magistrirao 2016. godine u klasi docenta Danijela Detonija.
 
Od samih početaka bilježi brojne nastupe i uspjehe na mnogim natjecanjima. Na natjecanju Daleki akordi u Splitu jedanput je bio prvonagrađeni (2004.), a dva puta i laureat natjecanja (2006. i 2010. godine). Dobitnik je četvrte (2008.) i prve (2010.) nagrade na međunarodnom natjecanju Etide i skale. Dva puta je osvojio prvu nagradu te posebnu nagradu EPTA-e Hrvatska (2008. i 2010. godine). Osvojio je prvu i posebnu nagradu za najbolju izvedbu sonate iz razdoblja bečke klasike na Natjecanju mladih pijanista u Poreču 2010. godine. Na Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u Dubrovniku dvaput osvaja prvu nagradu (2011. i 2013.). U Osijeku, na međunarodnom natjecanju EPTA-e, 2011. godine, osim prve nagrade osvaja i posebno priznanje, specijalnu nagradu za najbolju izvedbu Preludija i fuge J. S. Bacha. Na međunarodnom festivalu mladih pijanista Amici del pianoforte u San Danieleu (Italija, 2013.) osvojio je glavnu nagradu i posebnu nagradu za izvedbu skladbi J. Brahmsa te 2015. za izvedbu skladbi Mauricea Ravela. U travnju 2017. godine pobijedio je na varaždinskom natjecanju za pijaniste Memorijal Jurica Murai u kategoriji Grand Prix do 32 godine starosti. Na međunarodnom natjecanju Premio pianistico Agostino Depretis u Stradelli (Italija, 2018. godine) dobitnik je druge nagrade.
 
Među brojnim nastupima ističu se recitali u velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu, nastup u sklopu ciklusa Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj 2011. godine te recital u foajeu HNK-a u Splitu (2011.). Osim toga, nastupao je u Makarskoj, Hvaru, Varaždinu, Ljubljani, Vaduzu (Lihtenštajn), San Danieleu i Duinu (Italija). Zapažen nastup ostvario je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog (2014.), kad je kao solist sa Zagrebačkom filharmonijom i pod ravnanjem dirigenta Tomislava Fačinija izveo Treći klavirski koncert Sergeja Prokofjeva. Za taj nastup dobio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2015. stipendist je Zaklade Dino Škrapić iz Rovinja koja svake godine financira jednog mladog i nadarenog pijanista.
 
Uz svoje redovito školovanje, usavršava se na seminarima uglednih klavirskih pedagoga kao što su Arbo Valdma, Vladimir Mlinarić, Konstantin Bogino, Sergio de Simone, Kemal Gekić, Đorđe Stanetti, Milana Černjavska i Natalia TroullPodijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.