Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Prošlog je četvrtka u Sutivanu otkrivena spomen ploča Antoniu Rendiću Ivanoviću (1896. – 1993.), postavljena na njegovoj rodnoj kući.

 Antonio Rendić Ivanović napustio je Sutivan sa svojim roditeljima kao četverogodišnji dječak i na sjeveru Chile-a u gradu Antofagasti proveo ostatak svog životnog vijeka obavljajući liječničku praksu u privatnoj ordinaciji i pišući i objavljujući poeziju pod pseudonimom Ivo Serge. Zbog svoje skrbi koju je siromašnim pripadnicima društva pružao bez ikakve naknade i svog društvenog djelovanja u šriroj zajednici Antofagaste te utjecaja koji je na publiku imala njegova poezija u Chile-u je stekao kultni status i u više navrata bio odlikovan raznim priznanjima na najvišoj razini te prozvan “liječnikom siromašnih” i “apostolom skromnih”. Nedugo nakon njegove smrti antofagastanska Nadbiskupija na temelju bezbrojih zahtjeva i apela stanovnika grada i regije Antofagasta imenovala ga je “slugom Božjim” te pokrenula postupak beatifikacije pri Svetoj Stolici koji je još uvijek u tijeku. Nedugo nakon smrti objavljena je knjiga o njegovom životu i radu “Antonio Rendic Ivanovic – medico de los pobres” koja je 2016. doživjela svoje treće izdanje. Brojne institucije u Chile-u: bolnice, škole, vatrogasni domovi, ulice i avenije nose njegovo ime, a uspomena na njega i arhiva njegovih radova izložena je u stalnom postavu muzeja “Museo Andres Sabella” u Antofagasti.Postavljanjem ove spomen ploče Općina Sutivan i Narodna knjižnica Sutivan žele potaknuti bračku i hrvatsku javnost na bolje poznavanje života i djela ovog izuzetnog čovjeka koji je na najbolji mogući način u tuđini predstavljao zemlju iz koje je potekao.

Svečanosti je uz brojnu bračku publiku nazočio i predstavnik Splitsko-dalmatinske županije,  predsjednik županijske skupštine Petroslav Sapunar, a u programu su sudjelovali: općinski načelnik Ranko Blažević, ravnatelj knjižnice Franjo Mlinac, prof. Jerko Ljubetić, pisac i prevoditelj, Branka Bezić, voditeljica splitske podružnice Matice iseljenika Hrvatske, poeziju Antonia Rendića Ivanovića recitirali su Arturo Corte i Nato Pivalica a spomen-ploču je otkrio posebni gost, dosadašnji počasni konzul Republike Hrvatske u Antofagasti gosp. Pedro Marinov Martinić.


Izvor: Općina Sutivan

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.