Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

fumar-naslovnica.jpg
U najnovijem prilogu za naš "Fumar" naslovljenom "složna braća luku grade..." naš se čitatelj iz Supetra dotakao trenutno vruće gradske teme nove i stare supetarske luke.
 
Pitam se zašto u ovom gradu ljudi ne mogu biti složni?
Opet gledamo sakupljanje potpisa građana, ovaj put zbog luke.
Navodno je Gradsko Poglavarstvo donijelo odluku o upravljanju novom lučicom na području pristaništa za trajekte. Kako sam informiran, sportskom lučicom bi trebao upravljati Klub za športski ribolov "Arbun". Po mom mišljenju to nije loša odluka, međutim uvijek postoji "ali".
Većina vlasnika sportskih i ostalih brodica smatra da bi to morala bit lučica za jahte, a ne stara luka kako je predloženo, odnosno oni su protiv toga da stara luka bude luka nautičkog turizma, te odbijaju preseljenje svojih brodica u novu lučicu.
Mišljenja su da bi dovođenjem jahti u staru luku ista izgubila svoj autohtoni izgled i svrhu, te u tom pogledu apsolutno podržavam građane.
 
Postavlja se pitanje tko bi upravljao starom lukom?
 
Rješenje je po meni vrlo jednostavno.
Upravljanje novom i starom lukom trebalo bi prepustiti Klubu za športski ribolov "Arbun", te nikako ne dozvoliti pretvaranje ni jedne luke u privezište za jahte. Koliko je meni poznato postoji projekt i građevinska dozvola, na ime KŠR "Arbun", za izgradnju "Marine - Luke nautičkog turizma" na području ispred pošte.
 
Ne vidim razloga zašto se ne bi krenulo u dovršenje tog projekta. Ukoliko "Arbun" ili Grad nemaju financijskih sredstava za izgradnju iste, mogu podignuti kredit. Mislim da za to ne bi bilo problema, ako se pokaže isplativost projekta, s obzirom da bi to bila komercijalna luka.
Ukoliko je nemoguće situaciju riješiti kreditom, može se raspisati javni natječaj za izgradnju luke, te pronaći investitora koji bi uložio novac u ovakav projekt.
 
Ovdje je bitno naglasiti da je jedan naš poznati projektant (iz Zagreba) besplatno izradio idejni projekt koji djelomično predstavlja izgled starog plana ali mu definitivno daje ljepši izgled (prilažem i 3D skice kako bi svi Vaši čitatelji mogli uvjeriti u to).
 
Vjerujem da bi ovim rješenjem svi bili zadovoljni, a ujedno bi se riješilo i nekoliko radnih mjesta za našu omladinu.
Na kraju postoji referendum, te građani mogu dati svoje mišljenje o svemu, a naročito kako će im izgledati budućnost.
 
{multithumb}
mt_gallery
Idejno rješenje supetarske marine.
 
Tekst: J.H. 
 
 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.