Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

fumar-naslovnica.jpg
Ovog tjedna tema Fumara je odnos ekološke udruge Škaja na problematiku divljači na našem otoku.


Sitna zvjerad krupnog zuba

Udruga za zaštitu okoliša "ŠKAJA" o ovoj problematici već je svoj stav iznijela na prijašnjim konferencijama i deklaracijama. Naše mišljenje je da sve biljke i životinje koje nisu autohtone na otoku nipošto se ne mogu i ne smiju dovoditi na ovu specifičnu otočku floru i faunu, i to zbog više razloga: ponajprije jer to zabranjuju hrvatski i europski zakoni. Smatramo da je otok specifični i zatvoreni eko-sustav koji je kao takav još osjetljiviji na bilo kakvu intervenciju izvana.

Upoznati smo s namjerom dovođenja i uzgajanja u zagrađenom prostoru raznu divljač koja nije udomaćena na otoku. Smatramo da je to samo boja za oči, jer tko će garantirati da ta divljač na neki način neće izaći iz ograđenog prostora. Da sam koncesionar neće pustit divljač na slobodu, da neće netko tko ga ne voli doći i napraviti mu rupu u ogradi, da neće doći turisti i otvoriti vrata ili mrežu, da isto neće učiniti i slučajni šetači, sportski rekreativci, sami lovci, itd...

Što kad ta divljač izađe vani? Tko će popisati tu štetu, a po nama i najveći problem; tko će odgovarati ako ta divljač izađe i razmnoži se po otoku? Tko će je pohvatati i sanirati štetu? Plus što bi imali poremećen cjelokupni eko sustav otoka s posljedicama koje je nemoguće predvidjeti. Mi se još pitamo što ako koncesionar ode u stečaj? Iz ovih svih stavova i argumenata evidentno je da je ovo mala korist za otok, a preveliki rizik za nas same. Naše mišljenje ne dijele samo ekolozi i domicilno stanovništvo, već i znanstvenici i ljudi iz struke.

Smatramo da je puno bolje spriječiti nego liječiti.

                                                       Udruga za zaštitu okoliša "ŠKAJA" Nerežišća


Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.