Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

fumar-naslovnica.jpg
U novom nastavku Fumara, J.R. piše o istraživanju web portala gradova i postavlja pitanje, zašto Supetar nema svoju internetsku stranicu...

 

Pozdrav čitateljima

Čitajući komentare objavljene na portalu braconline.com.hr i one u rubrici Fumar, primjetio sam da se često kritizira rad Gradskog poglavarstva u Supetru. Radi se o tome da se često špekulira i iznose informacije, najčešće vezane uz projekte i financije, od strane građana, međutim izostaje glas s druge strane. Jedan od načina da poglavarstvo svoj rad prezentira javno i na taj način otvori prostor za pohvalu i argumentiranu kritiku jest i preko službenih web stranica.
To me je potaklo da malo potražim po internetu koje otočke gradske lokalne samouprave imaju službene web stranice. Bio sam ugodno iznenađen ali i pomalo ljut na situaciju u Supetru. Na internetu sam pronašao službene stranice za sljedeće otočke gradove:
Korčula, Hvar, Stari Grad, Komiža, Rab, Pag, Cres, Mali Lošinj i Krk. Dakle koliko mi je poznato svi otočki gradovi izuzev Visa i znamo kojeg. Slijede web stranice navedenim redom:

www.korcula.hr/
www.hvar.hr/gradhvar
www.stari-grad.hr/
www.komiza.hr
www.rab.hr
www.pag.hr
www.cres.hr
www.mali-losinj.hr
www.grad-krk.hr

Nisam pretraživao po općinama jer bi situacija bila još gora po Supetar. Npr. Sutivan, Nerežišća i Pučišća imaju svoju web stranice.
Dakle, svi navedeni gradovi imaju službene stranice na internetu od kojih su neke bolje, a neke lošije. I one koje su lošije ispunjavaju svoju funkciju, barem što se osnovnih informacija tiče. Posebno bih istakao gradove, Korčulu, Hvar, Rab, Krk, Mali Lošinj pa i Komižu. Na njihovim web stranicama mogu se pronaći informacije počevši od ustroja Gradskog vijeća, poglavarstva, obraćanja gradonačelnika pa do prostornih planova, proračuna, izvještaja sa sjednica i javnih natječaja! I ono što je najvažnije, sa svježim datumima što znači da se održavaju. Takav način rada lokalne samouprave je poželjan i rekao bih standard u današnje vrijeme, pogotovo u gradovima. Osim toga, omogućava jednostavnu komunikaciju s predstavnicima grada.
Doduše postoje tiskane publikacije koje se izdaju i u kojima je dokumentiran rad poglavarstva, ali takav način prezentiranja je formalistički u smislu da se ispunjava zakonska obaveza. Javno prezentiranje rada preko interneta jasno pokazuje da je poglavarstvu stalo do toga da građani imaju uvid u njihov rad, na što u konačnici imaju i pravo jer su oni ti koji pune proračun bilo direktno ili indirektno.

Ovim putem postavljam pitanje gradskim poglavarima/vijećnicima u Supetru, zašto Grad Supetar nema svoju stranicu na internetu? Vjerujem da neki članovi čitaju braconline.com.hr pa ih ovim putem pozivam da to pitanje pokrenu na vijeću.
Napominjem samo da postoje stranice www.supetar.hr, ali one se tiču turističke zajednice, a ne gradskog poglavarstva.

Srdačan pozdrav,

 

J.R. 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.