Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

fumar-naslovnica.jpg
Nakon što je Mate sa nama podijelio doživljaje sa svoga putovanja u Hong Kong, na mail redakcije počela su stizati "Bračka" putovanja u druge zemlje...

 

..Prenosimo Vam u cijelosti priču sa putovanja u Tunis koje nam je uz fotografije poslala Dinka Jakšić. Svaki tjedan priča jedna, samo tako nastavite.

 

"Putovanje u Tunis

U drugom mjesecu bila sam na putovanje u Tunis – zemlju u kojoj se  isprepliću mediteranski, arapski i saharski svjetovi.

Republika Tunis je zemlja smještena na sredozemnoj obali sjeverne Afrike. Najistočnija je i najmanja od zemalja smještenih duž gorja Atlas. Simboličku ulogu imaju kupelji i kafići, kupelji su predviđeni za razno razna druženja, a kafići u Tunisu  su tradicionalna okupljališta za muškarce, gdje se pije kava ili čaj od mente (nikad alkohol) te se puši šiša ili cigarete i igra domino. Strankinje se mogu vidjeti u kafićima, ali rijetko Tunižanke.
Što se tiče hrane – ja sam od onih što misle da je mamina kuhinja najbolja i držim se toga. U Tunisu ne možete ostati gladni, ali ja se nisam ni najela. Njihova hrana se bazira na janjetini i ribi ali s specifičnim začinima na koje naše nepce nije naviklo.. i uz neizbježni couscous, a vina su prava mediteranska vrlo dobre kvalitete. Moram izdvojiti slastice, kolače koji su me oduševili i koji su mi se svakako najviše svidjeli. Ako svoj odmor želite provesti samo odmarajući se, onda je idealno mjesto za to Hammamet - njihovo glavno turističko središte kojim se velike pješčane plaže protežu duž cijelog mjesta,a na svaki korak su prodavaonice s suvenirima.

Ukoliko ste smješteni u resortu s 5 zvjezdica kao što sam ja bila koje ima sve potreban sadržaje (barovi, restorani, klubovi..) ne morate se voziti do centra kako bi okusili malo nočnog zivota, koji je dobar (ništa šta nije viđeno) ali i jako skup. Od alkoholnih specijaliteta” treba se izdvojiti Bukkha (rakija od smokava) te Thibarine (najsličnije pelinkovcu, a pravi se od datulja).

Cijene alkoholnih pića su duple, na nekim mjestima čak i troduple nego kod nas. Premda je to jako razvikano središte i sve više hrvata odlazi na odmor upravo u Tunis, ja moram priznati da je lijepo sve vidjeti ali nema do naše obale, naših plaža i do našeg Jadranskog mora.

Safari u Sahari uvijek je poseban doživljaj. Jedan dan uživate u suncu i moru, a drugi šetate pustinjom promatrajući deve a ako imate sreće možete i zajahati...

Sam grad Tunis se sastoji od dva djela, starog i modernog dijela grada, koje dijele velika kamena vrata, stari dio grada odiše životom kakvim su i prije živjeli, sve je prljavo, čudni mirisi..i nezaboravni bazar na kojem je cjenkanje glavna zanimacija.
 
{multithumb}
mt_gallery
Putovanje u Tunis...


Naime ne možete kupiti suvenir ili kožnu torbu po cijeni koju vam kažu, morate se cjenkati s njima, a ukoliko odmah pristanete na cijenu koju nude, neće vam prodati. Tamošnji prodavači žive za turiste i za cjenkanje. Moram priznati da mi se to jako svidjelo, i zamislite što bi tek bilo da je tako kod nas.. Od njihovih suvenira najpoznatije su deve u svakakvim veličinama, začini, nakit, koža.. Na bazaru prodaju samo muškarci, i naravno kako su oni muslimanske vjere, turistkinje su im jako zanimljive, pogotovo tamnokose s većim oblinama. Jedan prodavač je nudio za mene deve i zlato, pošto poto me htio kupiti...eto to vam je bazar u Tunisu, na kojem ce te uvijek nešto zanimljivo doživjeti...

Ulaskom kroz velika kamena vrata , ulazite u moderan život, velike kuće, restorani, kafići..život za koji bi se moglo reći da je sličniji našemu.  Nakon Hammameta i samog Tunisa meni najzanimljivije jest  grad u ruševinama – ostaci ostataka – Kartaga, fenički grad, koji osvajaju Rimljani. Danas je Kartaga (osim sačuvanih ostataka) elitni dio Tunisa.Tu su rezidencije stranih veleposlanstava,bogatih Tunižana kao i predsjednička palača koja je velikim zidom odijeljena od ruševina "stare" Kartage. Unutar samih ruševina kao i oko predsjedničke palače nalaze se straže koje pomno prate i ne dozvoljavaju nikakvo slikavanje . Predsjednička palača je zidom odvojena od ruševina, nažalost nisam uspjela slikati jer je to strogo zabranjeno. 

Za mene zasigurno najljepše naselje u Tunisu jest Sidi Bou Said - gradić smješten na brdu svjetionika Djebel Manar, u njemu su sve, ama baš sve kuće bijele, a vrata i prozori obojani su u plavo. Zato je i privlačan mnogim  umjetnicima, slikarima, piscima.. Šetate se gradom, a nasred ceste raste drvo s narančama, recimo kao kod nas kako rastu palme, tako kod njih rastu naranče, što je jako interesantno za vidjeti. Kako poslovno, kako privatno jako puno putujem, mogu reći samo da je vrhunac kako ljudi iz ničega znaju napraviti atrakciju i znamenitost, a mi s našom prelijepom zemljom ne znamo što bi..pa se pitam što ne valja, ljudi, politika...

Uglavnom velika je šteta, jer tek kad vidiš razne kulture, običaje i krajolike, postaješ svjestan ljepote svog doma i svoje zemlje!"

 

Dinka Jakšić
 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.