Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

BRAČKE STINE, NEŽIVE A ŽIVEU ovogodišnjoj "Noći Muzeja" upravo je bračka stina bila glavna zvijezda izložbe Vesne Ivanović održane u splitskoj galeriji Dioklecijan.

 
Vesna je oduvijek bila zaljubljena u stine kamen i škrapu kako je prešla put od zaljubljenosti u njegove oblike do izložbe o njima najbolje je da vam ispriča sama autorica.

Oduvijek sam zaljubljena u stine. Hodajući gledam u tlo i sakupljam različito kamenje: veliko, malo, oblo, glatko,grbavo. I onda sam otkrila Brač. Bolje reć΄, Brač mi je ponudio svoje stine. Pravi raj za mene. Godinama gledajući i sakupljajući kamenje u njihovoj sam ljepoti otkrila i kazivanje, priču. Tada su se počeli ukazivati likovi. Likovi u kamenju. Jedno takvo „ukazanje“ Gospinog lika u malom kalcitnom oblutku urodilo je knjigom koju sam posvetila kamenju: “Život i alkemija kristala“. No tu je tek početak istraživanja. Ponovilo se „ukazanje“, tako naime nazivam pronalaženje stina čudesnih oblika. Na putu prema Supetru, na pola puta u Mircima, bagerom su iskopali gromaču. Najvjerojatnije za temelje neke kuće. Ušla sam u iskopanu rupu i ugledala prekrasno stinje. Odjednom ugledam veliku glavu ribe kako viri iz crvene zemlje. Iskopam teški kamen i olovkom koju uvijek imam uzase, iscrtam riblje oko, razjapljena usta, oštre zube…. I tako je stina oživila. Jedva sam čekala jutro da ponovno odem u rupu. Tamo su u suhoj crvenici plutale druge ribe. Psine razjapljenih ralja,sabljarke,murine….

 Otada opsesivno obilazim gromače i tražim likove. Na Grginovki nalazim pse, na Krtini divlje zvijeri, na St.Vinčentu prethistorijske životinje…
Ponegdje samo miruju i čekaju da budu otkrivene buže i predivni apstraktni oblici. Tada shvatim: Zemlja nam šalje poruke! U nekim emisijama, sa ruba znanosti taj fenomen nazivaju“geoglifi“.
"Ništa nije slučajno!" – zaključim. Zašto baš ribe u Mircima a psići na Grginovki?  
Istraživanje me odvede na zgarišta u okolici Milne. -Kakvo je tamo kamenje osim što je crno od ljetnih požara? Pretražujem gromače. U crnim stinama obojanima dimom i plamenima, ugledam demone. Iskežena lica napaćene prirode.
Sada sam sigurna: Zemlja nam svjedoči, priča, komunicira s nama.
GEOGLIFI.
Zemljina energija ispisuje poruke kao što su poneke stijene i planine posebnih oblika, kao što su krugovi u žitu, kao što su geoglifi na visoravni Nasca, tako i ove naše stine pričaju svoju priču.
Ja sam samo crtač koji sluša i gleda njihov šapat i bilježi ga.

 
Fotografije: Pero Vidaković

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn