brac online

Svi koji imalo poznaju opus legendarnog Miljenka Smoje poznaju i jednog od njegovih "najduševnijih" likova, onaj mjesnog boema Servantesa. No vjerujemo da malo tko zna kako je je Servantesa kojeg je u legendarnoj televizijskoj seriji Hrvatske televizije (ondašnje TV Zagreb) genijalno utjelovio glumac Ivica Vidović nastao prema stvarnoj osobi, štoviše našem Bračaninu Radi Harašiću.

U seriji je Servantes povratnik iz Čilea, pravim imenom Antonio Puhalovich, mjesni boem, zgubidan, muktaroš i čudak. Uvijek obučen u otrcano, podrapano odijelo, prekratke hlače i stari, prljavi šešir, vrijeme provodi dugo spavajući, promišljajući i tobože prevodeći Cervantesovog "Don Quijotea" a zapravo živi od milosti mještana.

Nenaviknut na "primitivne" manire i običaje Maloga Mista, sprijatelji se s doturom Luigijem, koji ga ubrzo zavoli. Pojavio se u epizodi "U čast tebi, dobrotvore naš" kao još jedan potpuno atipični povratnik iz iseljeništva. U epizodi "Hidalgo gre u raj" u njegovom potkrovlju izbije požar, te iako ga vatrogasci spašavaju, vraća se u požarom zahvaćenu kuću kako bi odgovorio na optužbe mještana kako zapravo ništa nije napisao i preveo te tako tragično pogiba.

Publici jedan od omiljenih likova, nastao je prema Bračaninu Radi Harašiću, samoukom kolekcionaru i slikaru, povratniku iz Čilea, koji je slično boemski živio u Milni na Braču te je bio uvjeren da je veliki umjetnik i slikar.

 

 

 Izvor: FB/TZO Milna

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.