brac online

Brački kamen ugrađen je u brojne znamenite zgrade diljem svijeta od kojih se najčešće spominju Dioklecijanova palača u Splitu i Bijela Kuća u Washingtonu no malo tko zna da je dio kamenog srca našeg otoka zahvaljujući vrijednim rukama pučiških klesara ugrađen i u znamenitu sarajevsku Begovu džamiju.

Begova džamija, također znana kao i Gazi Husrev-begova džamija, izgrađena je 1530. godine u Sarajevu i smatra se jednom od najvažnijih džamija u Bosni i Hercegovini i na Balkanu.

U sredini džamijskog harema, u sjeni visokih starih kestenova, nalazi se graciozna mramorna fontana čija krovna  konstrukcija stoji na osam drvenih stubova povezanih lukovima. Šadrvan, pored izrazito dekorativne, ima i svoju funkcionalnu namjenu jer se voda iz šadrvana može koristiti za uzimanje abdesta (ritualnog pranja lica, ruku i nogu prije odlaska  na molitvu).

Prvobitni, originalni šadrvan izgrađen je 1530. godine od domaćeg kamena, bosanske miljevine. Tada je voda do šadrvana dolazila iz vrela Crnilo (Donje Biosko) sa udaljenosti od 7 kilometara, a kroz Sarajevo je bila razvedena pomoću cjevovoda napravljenog od cijevi iz pečene gline. Ovaj stari šadrvan je temeljito obnovljen 1772. godine po uzoru na originalnu izvedbu.

Ovako obnovljeni šadrvan je krajem 19-tog stoljeća, zbog jakih sarajevskih zima i čestih zamrzavanja, bio gotovo potpuno oštećen, pa je na mjestu starog, 1893. godine izgrađena nova fontana od mramora s otoka Brača, točnije iz Pučišća, što je i uklesano na samoj fontani na kojoj piše: "KAMEN IVANA KAČIĆA PUČIŠĆE BRAČ DALMACIJA".


Na fotografiji dolje su Pučiške, Smiljanka Justinčić, rođ. Kačić Bumba i sestra Lena Kačić prilikom posjete Sarajevu, a koje su potomci spomenutog Ivana Kačića.

 Foto: Paško Justinčić

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.