brac online

Pročitajte što se o bračkom maslinarstvu i bračkom maslinovom ulju govorilo i pisalo prije 120 godina.

Pripremajući materijale za Oblica fest Postira 2016., motiviran velikim brojem prijavljenih uzoraka za natjecanje u kvaliteti maslinova ulja, magistar Teo Šantić pregledavao je uoči svečane dodjele priznanja najboljima stare članke koje je prikupljao godinama i došao do 120 godina starog novinskog članka koji veliča bračke maslinare i kvalitetu bračkog ulja.

Marenda u uljari u Postirima na Braču u ožujku 1935. godine /časopis Maslinar/
Što o bračkom maslinarstvu i bračkom maslinovu ulju govori ovaj članak napisan prije 120 godina?

Članak je iz 1896. godine, a naveden je na strani 55 u knjizi profesora doktora Stijepe obada "Dalmatinsko selo iz prošlosti" u izdanju izdavačke kuće Logos Split. U tom članku piše:

"Na međunarodnom natjecanju u kušnji maslinovog ulja u Splitu 1896. priređeno je tridesetak sudova iz Dalmacije i deset iz inozemstva: Italije, Francuske, Alžira i Tunisa. Podijeljeno je više medalja i novčanih nagrada. Među nagrađenima su Jerko Kugrusović iz Sutivana, Vinko Nazor iz Bobovišća, Urban Gardum iz Makarske, Vinko i dr. Ivan Nazor iz Bobovišća te Ivan Antičević iz Postira. Od šest najboljih ulja na splitskoj kušnji, pet ih je s otoka Brača."

Uz ovaj članak o povijesti bračkog maslinova ulja i bračkog maslinarstva dobra će ilustracija biti ova stara fotografija marende u jednoj od četiri postirske uljare snimljena u ožujku 1935. godine.

 

Prilog: mr.sc. Teo šANTIĆ

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.