Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Pročitajte što se o bračkom maslinarstvu i bračkom maslinovom ulju govorilo i pisalo prije 120 godina.

 
Pripremajući materijale za Oblica fest Postira 2016., motiviran velikim brojem prijavljenih uzoraka za natjecanje u kvaliteti maslinova ulja, magistar Teo Šantić pregledavao je uoči svečane dodjele priznanja najboljima stare članke koje je prikupljao godinama i došao do 120 godina starog novinskog članka koji veliča bračke maslinare i kvalitetu bračkog ulja.

Marenda u uljari u Postirima na Braču u ožujku 1935. godine /časopis Maslinar/
Što o bračkom maslinarstvu i bračkom maslinovu ulju govori ovaj članak napisan prije 120 godina?

Članak je iz 1896. godine, a naveden je na strani 55 u knjizi profesora doktora Stijepe obada "Dalmatinsko selo iz prošlosti" u izdanju izdavačke kuće Logos Split. U tom članku piše:

"Na međunarodnom natjecanju u kušnji maslinovog ulja u Splitu 1896. priređeno je tridesetak sudova iz Dalmacije i deset iz inozemstva: Italije, Francuske, Alžira i Tunisa. Podijeljeno je više medalja i novčanih nagrada. Među nagrađenima su Jerko Kugrusović iz Sutivana, Vinko Nazor iz Bobovišća, Urban Gardum iz Makarske, Vinko i dr. Ivan Nazor iz Bobovišća te Ivan Antičević iz Postira. Od šest najboljih ulja na splitskoj kušnji, pet ih je s otoka Brača."

Uz ovaj članak o povijesti bračkog maslinova ulja i bračkog maslinarstva dobra će ilustracija biti ova stara fotografija marende u jednoj od četiri postirske uljare snimljena u ožujku 1935. godine.

 

Prilog: mr.sc. Teo šANTIĆ

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn