Brač Online

Portal otoka Brača - već 15 godina s vama

POSTIRA

Postira su mjesto smješteno na sjevernoj obali otoka Brača, tipičnih mediteranskih obilježja. Od Supetra su udaljena svega 9 km. Lovrečina,koja se nalazi svega nekoliko kilometara istočno od Postira, jedna jod najljepših pješčanih uvala na Braču, iznad koje je i veliko starokršćansko nalazište s očuvanim ostacima samostana, ranokršćanske bazilike iz V. ili VI. stoljeća. Uz samu crkvicu je, sa sjeverne strane, krsni zdenac križna oblika s ciborijem na četiri stupa nad njima.

Postira su mjesto punog poštovanja i međusobnog uvažavanja mora, zemlje i čovjeka. Kako netko lijepo reče : «Izranjajući iz bistrog plavetnila Jadrana, uspinju se ona uz brijeg da zagrle stoljetne maslinike i borove šume što dijelom nadomjesti ugaslu lozu, a uvlače se uz to i na jug u plodnu dolinu vinograda i bračke mandarine». Mjesto je to gdje čovjek ne živi samo uz more i na zemlji nego od mora i od zemlje.
Uspješno. Čudi li onda uopće činjenica da se je u Postirima, na samoj rivi uz more, u renesansnoj palači obitelji Tommaseo, rodio veliki hrvatski pjesnik Vladimir Nazor i tako toplo progovorio o maslini i pastiru "Lodi".

Postirani kažu da su Postira lijepa u svako godišnje doba. Vrijedi provjeriti

POVIJEST

Novovjekovno je to naselje koje se razvija od XVI. stoljeća kao luka kopnenoga sela Dol i stanovnika s onu stranu kanala, Omišana i Poljičana. Prva postirska crkva sagrađena je 1550. godine, a danas je to apsida crkve sv. Ivana Krstitelja.

Zanimljiva je jer je u vrijeme podizanja toga sakralnog objekta istovremeno bila i crkva i obrambena tvrđa s puškarnicama. Ali o davnašnjem postirskom korijenju najbolje svjedoče tri starokršćanska lokaliteta, među kojima su najpoznatiji ostaci u uvali Lovrećina.

ŽUPA

Župa je osnovana 1581.g. dijeljenjem od matične župe Dol. Župna crkva je crkva sv. Ivana Krstitelja, koja je smještena na vrhu postirske uvale. Godine 1988. otkriveni su ostaci trobrodne starokršćanske crkve datirane iz V./VI.st. Tu se posebno ističe krstionica s krsnim zdencem i ulomcima fresaka na sjevernoj strani, dok je u apsidi tipološki jedinstvena konfesija "L" oblika u kojoj su bile pohranjene moći titulara crkve, zasigurno sv. Ivana Krstitelja. Na stropu crkve u obliku velikog medaljona nalazi se slika Isusova krštenja na rijeci Jordan. Ista slika, ulje na platnu, nalazi se i na oltaru. Crkva je građena u nekoliko navrata da bi 1863.g. dobila pročelje u neoromaničkom stilu, kakav je i danas.
Današnje svetište je i najstariji dio i vrlo rijedak primjer utvrde iz renesansnog razdoblja na čijem su vanjskom zidnom plaštu sačuvane puškarnice.

U prezbiteriju je oltar Presvetog Sakramenta s kipovima dvaju anđela koji su, kao i svodne zidne slikarije, novijeg datuma.
U brodu oltara sv. Ivana Krstitelja tri su mramorna oltara posvećena: Gospi Karmelskoj sa zavjetnim baroknim kipom, sv. Ani sa svečanim kipom i palom, koja pokazuje Bogorodicu sa sv. Petrom i Ivanom, te grupom svetaca i, napokon, sv. Josipu s pripadajućom palom, na kojoj je prikazan s djetetom Isusom i grupom svetaca.
Duž zidova crkve razmještene su barokne slike križnog puta iz XVIII.st., djelo venecijamske škole.

Na brdu Mali brig, kilometar južno iznad Postira, na položaju "Mirje", prostire se veliki arheološki, do kraja neistraženi kasnoantički sklop, čiji ostaci naslučuju veće samostansko zdanje s crkvom.

Najpoznatiji arheološki lokalitet je u pješćanoj uvali Lovrečina, pet kilometara istočno od Postira, sa starokršćanskom crkvom iz V./VI.st.

Krstionica, nad čijim se krsnim zdencem uzdiže obnovljeni ciborij, nekoliko sarkofaga, veće površine saćuvanih fresaka u unutrašnjosti crkve, svrstavaju ovu arhitektonsku cjelinu među najznačajnije kasnoantičke lokalitete u Hrvatskoj.

Godine 1579., za vrijeme papinskog vizitatora A. Valerija, registrirana je crkvica sv. Ivana Krstitelja, koja će kasnije postati župna crkva. Uz ovu crkvicu grade se i druge, manje crkvice. Spomenimo sljedeće:

Crkva sv.Duha, utemeljna 1614.g. povezana je s grobljem.

Crkvica sv.Ante, posvećena je svetom Anti Padovanskom. Crkvica je bila vlasništvo obitelji de Vitturi iz Kaštela, a poslije obitelji Mate Škarića. Tek u novije vrijeme pripada župnoj crkvi. U njoj se nalazila u pretrošnom stanju dosta vrijedna slika (platno, ulje - rad mletačke škole iz XVIII.st.). Restaurirana je i sada se čuva u župnoj kući.

Crkvica sv.Nikole, koja je pripadala Kaptolu stolne crkve u Splitu do 1912.g. kada je darovana župi Postira. Stara je crkvica porušena, a na njenim temeljima je 1908.g. podignuta nova. Iznad oltara je triptih (ulje na platnu), rad domaćeg slikara naivca Pave Gospodnetića iz Bukovca, izrađena godine 1929. Srednja slika pokazuje sv. Nikolu kako stišava oluju. Na desnoj strani je blažena Ozana Kotorska, a lijevo sv. Terezija od Djeteta Isusa.

Crkvica sv. Roka, nalazi se na izlazu iz mjesta prema Dolu. Uz kapelicu je podignut kameni križ 1859.g., kada su bile održane prve misije u Postirima.

Crkva sv. Nikole na crnoj ploči - kapelica novijeg nadnevka.

Crkva sv. Mihovila, nalazi se na Velom brigu, na predjelu zvanom Grme, vrlo je stara.

Crkva Gospe od Gorme, nalazi se u hridi s desne strane uvale Trstena, iznad starog puta za Lovrečinu, stara je stotinjak godina.

Crkva sv. Josipa, kapelica koja se nalazi u samostanu časnih sestara. Sagradili su je mještani 1980.g. kao uspomenu na ispunjenja njihovih zavjeta. Postament na kojem se nalazi svečev kip te oltar i svetohranište izrađeno je od domaćeg, izvornog materijala - maslinova drveta.

FOTO GALERIJA

{vsig}info-mjesta/postira{/vsig}

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.