Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

MURVICA

Murvicu, malo bračko mjestašce poznato po jednim od najljepših plaža na otoku u zimskom periodu nastanjuje oko 50 ljudi, dok se u ljetnom periodu taj broj vrtoglavo povećava. Stanovnici se bave turizmom i vinogradarstvom. U Murvici svoj vinograd "plavca malog" ima i Hrvoje Baković - poznati brački vinar.

POVIJEST

Malo mjesto udaljeno od Bola 5 kilometara prema zapadu prvi put se spominje 1286. godine. Mjesto su kroz povijest uglavnom naseljavali redovnici i redovnice. Najraniji samostan utemeljen je 1416.god. Ženski samostan Stipančić djelovao je punih 500 godina, do gašenja 1938. god. Osim njih djelovala je Pustinja Silvio koja je osnovana 1497 i samostan Dutić iz 1512. god. Jako bitna za razvoj Murvice je i Dračeva luka koja je utemeljena 1512. god. Prepoznatljiva je po starim čempresima i golemim agavama. Murvica je bila dosta razvijena, osim uzgoja vinove loze bavili su se stočarstvom i pčelarstvom. Tako su i danas murvički vinogradi poznati po najkvalitetnijem plavcu na Braču.

ŽUPA

Nemaju svoju župu, već pripadaju župi Bol.

FOTO GALERIJA

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.